Pre-ministerial press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg

NATOs forsvarsministre møtTes i Brussel denne uken (14.-15. februar 2023) for å styrke Alliansens avskrekking og forsvar, og trappe opp og opprettholde Ukrainas militære styrke. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa at det haster med å levere nøkkelkapasiteter til Ukraina før Russland kan ta initiativet på slagmarken.

Stoltenberg sa at vi er i et logistikkkappløp,og understreket at «hurtig reaksjon fra NATO`S side vil redde liv.» Ministrene forventes å bli enige om et nytt ambisjonsnivå for NATOs forsvarsplanlegging og å finne måter å øke forsvarsindustrikapasiteten og fylle opp lagre på. De vil også ta skritt for å øke beskyttelsen av kritisk undersjøisk infrastruktur og diskutere måter å opprettholde og øke forsvarsutgiftene på tvers av Alliansen.

Pre-ministerial press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Møte i Det nordatlantiske råd (NAC) på forsvarsministernivå fant sted 14.–15. februar 2023 i NATOs hovedkvarter i Brussel. Møtet ble ledet av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, som sa at Finland og Sverige begge blir ratifisert som fullverdige medlemmer i NATO så snart som mulig.

Generalsekretæren fikk følgende spørsmål av journalist Toni Viljanmaa, Lännen Media Finland:
-Hvis Türkiye ønsker å ratifisere Finland før Sverige, vil det da være akseptabelt for NATO? Og hva blir konsekvensene?

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg svarte den finske reporteren følgende:
-Først og fremst tror jeg vi må forstå den historiske dimensjonen av det NATO-allierte allerede har bestemt. Vi, alle de allierte, etter en historisk beslutning på NATO-toppmøtet i juli i fjor, da vi inviterte Finland og Sverige til å bli fullverdige medlemmer av Alliansen. Så signerte alle 30 allierte tiltredelsesprotokollen, protokoller fra Finland og Sverige. Og så langt har 28 av 30 allierte allerede ratifisert. Så dette har vært den raskeste ratifiserings- eller tiltredelsesprosessen i NATOs moderne historie, og som inviterte, som nå er statusen som Finland og Sverige har som inviterte medlemmer, integreres Finland og Sverige mer og mer i NATOs militære og sivile strukturer.
Finland og Sverige sitter ved NATO-bordet, deltar i våre møter og i våre konsultasjoner. Så Finland og Sverige har mye større sikkerhet nå enn før de søkte om medlemsskap i NATO, og de står på en mye tryggere grund idag. De har bilaterale sikkerhetsforsikringer fra mange allierte, de integreres i NATO og NATO har økt sin tilstedeværelse i regionen.

Så allerede nå er både Finland og Sverige mye nærmere og mer integrert i NATO. Dermed er ikke hovedspørsmålet om Finland og Sverige er ratifisert sammen. Hovedspørsmålet er at de begge blir ratifisert som fullverdige medlemmer så snart som mulig. Og jeg er sikker på at Finland og Sverige snart vil være fullverdige medlemmer, og jobber hardt for å få begge ratifisert så snart som mulig.

Et detaljert medieprogram fra NATOs forsvarsministermøte er tilgjengelig på arrangementssiden på internett.

For informasjon om individuelle ministres medieprogrammer, vennligst kontakt de nasjonale delegasjonene. En liste over delegasjonspresseoffiserer er tilgjengelig fra NATO Press & Media (press@hq.nato.int)

Akkrediterte medierepresentanter kan jobbe i presseområdet til NATOs hovedkvarter 13.-15. februar og få tilgang til alle offentlige områder. Presseområdets åpningstider vil bli formidlet i medieprogrammet. Akkrediterte journalister kan delta på ministrenes dørstokker og pressekonferansene til NATOs generalsekretær.

Nasjonale orienteringer vil også finne sted i NATOs hovedkvarter. Disse kan kun være på invitasjon. Vennligst kontakt nasjonale delegasjoner ved NATO for detaljer om deres planer, skriver NATO i en pressemelding.

Left to right: Mikko Savola (Acting Minister of Defence, Finland) with Pål Jonson (Minister of Defence, Sweden)in Brussels(Foto:NATO).

Kilde: NATO. Oversetter til norsk: Erik Heming. Nordens Nyheter har lagt ut en del av eneralsekretær Jens Stoltnbergs uttalelser fra møtet..

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*