NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa i sin tale på World Economic Forum at støtten til Ukraina ikke er veldedighet, men en investering i vår egen sikkerhet. WEF pågår fra 15. januar 2024 – 17. januar 2024 i Lausanne i Sveits.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson sier ifölge Sveriges Radio at Tyrkia behandler den svenske söknaden om medlemskap i NATO 16. januar. SR Radio opplyser videre at Ungarn, som heller ikke har godkjent söknaden, ikke har fört opp saken på sin agenda den kommende perioden.

Stoltenberg erkjente at slagmarksituasjonen i Ukraina er «ekstremt vanskelig», med russere «som presser på mange frontlinjer», Stoltenberg at «det også ger runn til optimisme». Han pekte på Ukrainas imponerende prestasjoner i å frigjøre territorium; åpne en korridor for korneksport i Svartehavet; og totalt sett dens overlevelse som en suveren, uavhengig nasjon. Omvendt sa han at «Russland har tapt det de ønsket å oppnå med krigen, og det var å kontrollere Ukraina»; Ukrainere er nå fast orientert mot Vesten, og håper på medlemskap i NATO og EU.

Gjelder vår egen sikkerhet

Generalsekretæren understreket også at «støtte til Ukraina ikke er veldedighet; det er en investering i vår egen sikkerhet». Stoltenberg pekte på sikkerhetens stadig mer globale natur, og bemerket at nære NATO-partnere Japan og Sør-Korea også er bekymret for Russlands krig mot Ukraina, ettersom en seier for president Putin vil øke sannsynligheten for at Beijing bruker makt andre steder. Generalsekretæren talte i et panel om «Securing an Insecure World» sammen med den finske utenriksministeren Elina Valtonen, den tyske utenriksministeren Annalena Baerbock, den nigerianske utenriksministeren Yusuf Tuggar, den saudiske utenriksministeren prins Faisal bin Farhan Al Saud og den amerikanske senatoren Chris Coons. Diskusjonen ble moderert av presidenten for World Economic Forum, Børge Brende.

Dröftet oppbygging i Ukraina

Tidligere på dagen deltok generalsekretæren i en dialog mellom politiske ledere, administrerende direktører og andre tjenestemenn for å diskutere rollen til den globale private og offentlige sektor i Ukrainas langsiktige gjenoppbygging, sammen med president Volodymyr Zelenskyy og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen . Mens han er i Davos, vil generalsekretæren også tale for en lukket sesjon i International Business Council. Han holder også møter med en rekke verdensledere, inkludert president Zelenskyy, Polens president Andrzei Duda, Sveits president Viola Amherd og Iraks statsminister Mohammed Shia Al-Sudani, skriver NATO på sine nettsider.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan fotografert av NATO.

Oversettelse til norsk: Erik Heming. Foto: NATO int. Kilde: NATO.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*