Olje og energiminister Terje Aasland( Foto: Stortinget)

OPEC+ har omtrent 4,0 millioner bpd i ledig råoljekapasitet, men det er få tegn på at Midtøsten-produsentene åpner kranene, i hvert fall ikke ennå, skriver Rystad Energy i en situasjonsrapport om oljemarkedet denne uken. Uten ytterligere OPEC+-respons, kan den mest betydelige potensielle oljeforsyningsmangelen siden Gulfkrigen i 1990 (da oljeprisen doblet seg) være over oss.

Her er Rystad Energys ekstraordinære notat fra leder for oljemarked, Bjørnar Tonhaugen fra forrige uke:

Oljeprisen stiger i dag etter president Bidens kunngjøring om en embargo på russisk energiimport.
Den umiddelbare innvirkningen var definitiv, med Brent-referansen som hoppet $5 per fat etter at nyheten sprakk. Likevel falt oljeprisen tilbake senere i uken etter utsagn fra Ukrainas president Zelinsky.
Selv om innvirkningen på forsyningen i USA kan være begrenset, skyter prisene i været fordi forbudet gjør det mer utfordrende å handle med russisk olje og mer sannsynlig at andre land kan følge etter.

Volatiliteten i oljemarkedet er et omvendt speilbilde av 2020-pandemikollapsen, ettersom sammensatte tilbudsfaktorer presser prisene høyere. Russland eksporterte vanligvis 4,8 millioner fat per dag med råolje til markedet, og ytterligere 1,4 millioner fat per dag eksporteres via Russland produsert i andre FSU-land, spesielt Kasakhstan. USA importerte bare 200 000 bpd med råolje fra Russland i fjor, og Storbritannia mindre enn halvparten av dette.

USA-import borte

USA importerer nesten 500 000 bpd petroleumsprodukter fra Russland, hovedsakelig uferdige tyngre oljer, til sine komplekse raffinerier. Dette vil ikke lenger være mulig, og raffinerier må hente råvarene sine andre steder. Markedet, og amerikanske kjøpere, begynte allerede å sky fat fra den russiske regionen umiddelbart siden krigens utbrudd, på grunn av rask implementering av økonomiske sanksjoner, begrenset varefinansiering fra långivere eller som et resultat av politiske beslutninger om å velge bort.

Markedet har reagert som om en vestlig embargo var på plass, i det minste delvis, noe som resulterte i en tilsvarende reduksjon i strømmer som en direkte embargo ville gjort. De 4,3 millioner fatene per dag (bpd) med «vestlig» råoljeimport fra Russland i januar 2022 kan ikke erstattes av andre kilder til oljeforsyning på kort tid.

Derfor må oljeprisen stige for å ødelegge tilstrekkelig etterspørsel og motivere til en tilbudsrespons gjennom høyere aktivitet – som begge vil skje med et tidsetterslep på flere måneder – for å rebalansere markedet til en høyere pris. Hvor høye oljeprisene må gå avhenger først og fremst av hvor mye og hvor lenge markedet vil trenge for å unngå eksportfat fra Russland og om andre kjøpere, som Kina, vil gå inn for å øke sine kjøp av olje fra Russland, skriver Rystad Energy.

Kilde : Rystad Energy. Oversatt fra engelsk til norsk av Erik Heming.

Ekofisk-feltet i Nordsjøen( Flyfoto: Conoco Phillips)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*