Sentralbanksjef Mario Draghi lgger opp til vekst i Europa sammen med Angela Merkel8Foto: ESB/EU)
Sentralbanksjef Mario Draghi lgger opp til vekst i Europa sammen med Angela Merke l(Foto: ESB/EU)

Europa ser ut til å følge amerikanernes modell for økonomisk vekst. Sentralbanksjef Mario Draghi har fått fullmakt av EU til å trykke mer penger. ESB droppet nullrente denne uken og holder styringsrenten uforandret på 0,05 prosent. ESB går inn for kjøp av statsobligasjoner og Tyskland øker pengebruk med 10 milliarder euro for å stimulere økonomien og redusere faren for stagnasjon i eurosonen. Beløpet utgjør 0,1 prosent av tysk BNP, og Angela Merkels regjering har snudd i tråd med noen av forslagene som ble lagt frem under SME Week Summit i Europaparlamentet i Bryssel6-7 oktober 2011, omtalt i flere artikler i Nordens Nyheter.

ESB har senket nylig renten til 0,05 prosent for å stimulere veksten i Europa. European SME Week Summit i 2011 inviterte journalister i Europa til debatt om et program som skulle skape vekst i Eurosonen. Nordens Nyheter var eneste norske avis invitert av Europa-parlamentet på et møte der de medlemslandene drøftet virkemidler for å til økonomisk vekst i EU parlamentet i Bryssel. Nå vil sentralbanksjef Mario Draghi i den europeiske sentralbanken ESB iverksette et stimulanseprogram ved å låne ut penger i tråd med debatten under «European SME
Week Summit» i 2011.

Fersk stresstest

ESB har gjennomførte en fersk stresstest av bankene i Europa, en test som har avdekket en rekke problemer, men som også legger opp til ny vekst der bankene får en mer sentral rolle. Italias fire største banker måtte søke Den europeiske sentralbanken (ESB) om et krise lån på tilsammen 27 milliarder euro, eller 220 milliarder kroner,for få år siden. Sentralbanksjef Mario Draghi garanterte deretter for de store bankene og for euroen. ESB tar trolig sikte på å gi bankene rimelige lån, slik at disse kan sette fart på europeiske bedrifter og husholdninger. Dette var
en del av visjonen fra «SME Week Summit»i 2011.

Dro i to retninger

Tyskalnd og Frankrike dro lenge i hver sin retning. Angela Merkel var mot statlige økonomiske stimulanser i Europa, mens president Francois Hollande var talmsann for vekst i små og mellomstore bedrifter,i det kriserammede Latin-Europa. Angela Merkel sa dengang at» tysk gjeld ikke skulle blandes med gjelden til andre land i Eursonen». I praksis betød det at tyskerne ikke ville være med på å dekke italiensk, spansk eller gresk statsgjeld via oppkjøp av euro-obligasjoner. Angela Merkel har nå snudd og har gått med på å utstede såkalte eurobonds. Nå går Angela Merkel inn for et vekstprogram sammen med Mario Draghi.

Større fullmakter

EU`s sentralbank har nå fått større fullmakter i tråd med ønsket til en av EU`s opphavsmenn, tidligere statsminister i Belgia Paulø-Heny Spaak. EU vil dermed realisere et omfattende vekstprogram i tråd med opplegget som ble drøftet under SME-konferansen i 2011. Sentralbanksjef Mario Drghi arbeider nå med en plan som er svært lik intensjonene etter konferansen «European SME Week Summit i 2011»

Ønsker ny vekst

ESB kan sette inn 200 milliarder euro i tillegg til 150 milliarder i stimulansetiltak fordi EU-landene fortsatt befinner seg i regulær resesjon. Bare Spania ser ut til å ha fått tilbake noe av veksten. Industriproduksjonen har tatt seg noe opp, men store deler av den europeiske finanssektoren fortsatt lider etter finanskrisen, mens politisk uro og globalt press på ressursene sender energi- og andre råvarepriser opp. Den økonomiske krisen har drevet millioner av europeere ut i sosial fattigdom og politisk mistillit til europeiske politiskere. Den gryende økonomiske veksten i USA kan føre til at styringsrenten i USA heves første gang våren 2016, og etter dette vil rentene i Norge og Europa begynne å stiger, skriver Nordens Nyheter i en analyse.
Publisert: 28.08.2014 28.08 2014 kl 09:28, oppdatert 4. september 13.30 av reportasje fra Bryssel 6-7 oktober 2011, reporter Nils Petter Tanderø.

Tysklands kansler Angela Merkel vil ha ny vekst i et stagnerende Europa og støtter sentralbanksjef Mario Draghi i ESB`s vekstprogram(Foto:Bundesregierung)
Tysklands kansler Angela Merkel vil ha ny vekst i et stagnerende Europa og støtter sentralbanksjef Mario Draghi i ESB`s vekstprogram(Foto:Bundesregierung)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*