Lars Lerin regnes som Nordens fremste akvarellkunstner og en av de beste i verden. Han arbeider også med andre teknikker som olje, tresnitt og kobbergrafikk. Han sier til Nordens Nyheter at han har leretter liggende klar og at han kanskje vil begynne å male med olje. Lars er en dyktig forfatter med sin egen stil, som er en nær og sterk fortellerform, ofte med dokumentariske innslag. Kunstnerene Lars Lerin besökte Oslo torsdag i samband med en utsilling i Galleri Kunstverket(Foto: nptander)

I Lars Lerins forfatterskap møtes liv og kunst, akkurat som i hans malerier, og siden debuten i 1983 med Utpost har han utgitt over femti verk i bokform. Hans verk Naturlära har blitt hyllet i presse og media og ble tildelt Augustprisen 2014 i kategorien «Årets svenske sakprosabok». Boken, Axels tid, finnes som innbundet og lydbok med musikk av ABBA-generalen Benny Andersson. Lars har for tiden sin egen TV-serie på SVT. Han ble umåtelig populær svenske TV-tittere da han fikk «Kristallen» i 2016 for Årets Livsstilsprogram.Lars er også mottager av kongemedaljen Litteris et Artibus 2016. I løpet av 2016 har Lars Lerin hatt gjesteutstillinger i USA og i Norge. Andre runde av «Kjære Lars Lerin» ble sendt på SVT i løpet av januar og februar 2017.

Besökte Vestfold Kunstmuseum

Han stilte ut i Norge i løpet av 2017 på Haugar Vestfold Kunstmuseum. Her mötte Nordens Nyheter ham sammen med hans ektefelle » Junior» fra BrasiI. I 2018 stilte Lars Levin ut på på Liljevalchs i Stockholm og neste sesong av TV-serien, «Lars Lerins lærlinger», ble sendt på SVT. I 2019 ga han separatutstillinger i Finland og Norge, og samme år ble Lars Lerin også tildelt Egron Lundgren-medaljen av Det Kongelige Kunstakademi og prisen som «Årets Ildånd». Han hadde også sin barnebokdebut i 2019 med den anerkjente boken «Trollet är inte hemma». De siste årene har han også hatt utstillinger på Nordisk Akvarellmuseum i Skärhamn og på Åland Kunstmuseum. Han ble tildelt Sokrates-prisen i 2021 og Mårbacka-prisen i 2022. Lars Lerin stiller ut akvareller i Galleri Kunstverket i Kirkegata 5 i Oslo hele denne uken. En liten akvarell, som henger på veggen i galleriet koster NOK 45.000,- kroner( Se bilder på veggen bak Lars Lerin). Hans store kunstverk er idag verdt flere hundre tusen kroner, eller mer. De fleste akvarellene har han selvsagt hjemme i sine lokaler på «Sandgrund» i Karlstad, der Lunda-studentene danset med de svenske flickorna på vei hjem til sommerferie i Norge.

Kan bli en ny Anders Zorn

Anmelder Erik Heming har en ting å anmerke på programleder Ole Torps ledelse av presskekonferansen i Oslo. Den tidligere TV-profilen fra Dagsrevyen var tydelig lite pålest om hva som har skjedd omkring Lars Levin i svensk TV. de siste to årene, Bergen er Bergen og byen er Brann. Vi kan bedre vi gamle krigere fra Dagsrevyen NrK. Under den siste TV-reisen til Lofoten hadde Lars og «Junior» med seg en gruppe misbrukere, som har kommet på fote igjen, takket være omsorg og hjelp. Ikke minst takket være kunstneren Lars Lerin, skriver Nordens Nyheter. Lars Lerin vil i fremtidens historieböker trolig bli like stor som kunstnerene Anders Zorn og Carl Larsson, som levde og malte i Dalarna i Sverige på attenhundretallet.

«Junior» kalles han, ektemannen til kunstneren Lars Lerin. De bor begge i Karlstad etpar timers kjöring fra Oslo. De har fire adopterte brasilianske barn som også er svenske.

Denne artikkelen har 2 kommentarer

  1. Kari Gjerstadberget

    Ham heter Lerin til etternavn, ikke Levin, som det står flere steder i teksten. Forøvrig en fantastisk kunstner og et varmt menneske. Oppfordrer alle til å ta turen til Karlstad og hans permanente galleri på Sandgrund.

    Hei Kari.Disse feilene er rettet opp. Vi henviser til Aftenpostens oppslag 14. mars om «fake interviews» med Ole Torp som har en skade i ansiktet. Pressen må være på vakt overfor slike «falske annonser» og fjerne dem straks. Dette gjelder altså ikke Nordens Nyheters dekning av Olje Torps möte med den svenske kunstneren Lars Lerin i Oslo.
    Nils Petter Tanderö, redaktör

  2. Nils Petter Tanderø

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*