Investorlegenden og administrerende direktør i BlackRock, Larry Fink, kom med en advarsel om en ny finanskrise, som ble besvart med amerikanske renteøkninger, en trend som har spredt seg til Norden og Skandinavia. Black Rock skal ha en liten del av æren for et oljefond på nesten femten tusen milliarder kroner, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

Etter bankkollapsene i USA, har det vært mer usikkert om de europeiske sentralbankene ville øke rentene. Men svenske slo til med en dobbel renteøkning i april. ESB hadde da allerede kommet me en renteøkning på 0,5 prosent.

First Republican Bank reddet

Oljefondets samarbeidspartner, den 70 år gamle milliardæren Larry Fink, beskriver de dagsaktuelle hendelsene som fallende dominobrikker på vei mot en mulig ny finanskrise i sitt årlige brev til aksjonærene i Black Rock for 2023. J.P. Morgan Bank kjøpte den kriserammede banken First Republican Bank 1. mai etter rekordstore tap, der det svenske pensjonselskapet Alectra tapte inntil 12 milliarder kroner.

Larry Fink, forklarer det hele med at renteøkningene sentralbankene ble gjennomført for å bekjempe høy inflasjon. Det norske oljefondet , NBIM , har i en årrekke samarbeidet tett med Larry Fink og hans BlackRock Inc. Og samarbeidende selskaper. Oljefondet hadde lenge store aksjeposter i BlackRock, men dette samarbeidet er tilsynelatede flyttet til japanske banker og finansselskaper som Mitsuhi Financial Group Ing der NBIM eier 1,53 prosent av aksjene, og Mitsui Trust Holdings Inc., der Sumitomo Takamura er en en sentral medspiller.

Det er en pris (inflasjon og høye renter, red.) vi allerede betaler i mange år med enkle penger, skriver Larry Fink i sitt årlige brev til investorene.

For kort tid siden kollapset Silicon Valley Bank – det største bankkonkursen i USA siden finanskrisen. Noen flere mindrebanker har kollapset i USA, og Larry Fink stiller nå spørsmål ved om en bankverden i krise og «på randen» vil være den neste dominoen som faller? Norsk finanspresse har i liten grad omtalt Larry Finks brev til aksjonærene i Black Rock Inc., som er meget interessant lesning.

Bankkrise over grensene

Bankkrisen i USA har seg til Europa, hvor storbanken Credit Suisse måtte få hjelp av den sveitsiske sentralbanken . Dette skjedde etter et kraftig kursfall onsdag hos både Credit Suisse og andre europeiske storbanker.

Det virker uunngåelig at enkelte banker nå må begrense sine utlån for å styrke balansen, og vi vil sannsynligvis se strengere kapitalkrav for bankene. På lengre sikt vil dagens bankkrise øke betydningen av kapitalmarkedene, skriver Larry Fink i sitt brev til aksjonærene.

Han tror mange bedrifter vil måtte henvende seg til kapitalmarkedene for å få finansiering fremfor å gå til sin egen bank. Sjansene for ytterligere bankkollapser er mindre nå fordi najsonalbankene viser en resolitt vilje og evne til å møte poblemene. Vi anbefaler Larry Fincks brev til aksjonrene som nyttig lesning for både finananslytikere og vanlig dødelige i Europa og USA.

Kilde: BlackRocks og CEO`s brev til aksjonærene i 2023. Google Oversetter. Redigering Erik Heming. Foto: Larry Finck, Black Rock Inc, fotografert under World Economic Forum i Sveits.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*