President Joe Biden forklarer tiltakene mot Russland(Foto: >Ap/ Alex Brandon)

WASHINGTON (AP) – President Joe Biden lanserte tirsdag den første av det USA sier kan være en stadig sterkere, stadig bredere kaskade av økonomiske sanksjoner og straffer over Russlands trekk mot Ukraina.

Tirsdagens første del av sanksjoner rammet medlemmer av Putins indre krets og deres familier og to banker som USA anser som spesielt avgjørende for Kreml og Russlands militære. Et annet nytt amerikansk tiltak begrenser Russlands makt til å skaffe penger i utlandet.

Amerikanske tjenestemenn gjorde det klart at de holdt i mulig reserve mer ødeleggende tiltak, i tilfelle Russland eskalerer handlinger som truer Ukrainas territorium og suverenitet. Biden-administrasjonen sier at de mer omfattende straffene vil lamme Russlands evne til å gjøre forretninger hjemme og i utlandet, og sannsynligvis føre til en resesjon der.

Her er en titt på noen av de tøffere mulige straffene som amerikanske ledere holder i bero – mens de ser etter nye russiske skritt mot Ukraina. USA har ennå ikke avslørt helt hvilke av alternativene de vil bruke.

NORD STREAM 2:

Tyskland kunngjorde tirsdag at de vil suspendere sertifiseringen av den nybygde men aldri opererte Russland-til-Tyskland Nord Stream 2-rørledningen. Et prosjekt på flere milliarder dollar fra det russiske energiselskapet Gazprom og europeiske selskaper, ville rørledningen frakte Russlands naturgass til de lukrative markedene i Europa. Det har vært et hovedmål for Biden-administrasjonen og både republikanske og demokratiske lovgivere, som sier at prosjektet var en strategisk feil fra starten, og økte Putins politiske makt over Europa ved å forlenge avhengigheten av Russlands naturgass.

Biden er motvillig til å splitte med alliert Tyskland, og har avverget gjentatte forsøk i Kongressen på å innføre økonomiske sanksjoner mot ethvert selskap eller person som driver forretninger som involverer Nord Stream 2, noe som i praksis gjør det økonomisk umulig for rørledningen å operere. Det er uklart om USA fortsatt kan innføre sine egne sanksjoner mot Nord Stream 2, for å forsterke handlingene Tyskland nettopp tok.

Biden insisterte de siste ukene på at Nord Stream ikke hadde noen sjanse hvis Russland invaderte Ukraina. «Da vil det ikke lenger være en Nord Stream 2. Vi vil gjøre slutt på det,» sa Biden.

—-

SANKSJONER PÅ ENKELPERSONER, VIRKSOMHETER OG ENHETER

Amerikanske tjenestemenn antydet at de siste sanksjonene bare var et hint om hvor langt det kunne gå når det gjaldt russiske selskaper og enkeltpersoner.

For USA og dets europeiske allierte ville det å kutte Russland ut av det finansielle systemet SWIFT, som blander penger fra bank til bank over hele verden, være et av de tøffeste økonomiske skrittene de kan ta, og skade Russlands økonomi umiddelbart og på lang sikt. Flyttingen kan avskjære Russland fra de fleste internasjonale finansielle transaksjoner, inkludert internasjonal fortjeneste fra olje- og gassproduksjon, som til sammen utgjør mer enn 40 % av landets inntekter.

Allierte på begge sider av Atlanteren vurderte også SWIFT-alternativet i 2014, da Russland annekterte Krim og støttet separatiststyrker i det østlige Ukraina. Russland erklærte da at å sparke den ut av SWIFT ville tilsvare en krigserklæring. De allierte – som noen gang ble kritisert for å ha svart for svakt på Russlands aggresjon i 2014 – la ideen på hylla.

Russland har siden den gang forsøkt å utvikle sitt eget økonomiske overføringssystem, med begrenset suksess.

USA har tidligere lyktes med å overtale SWIFT-systemet til å sparke ut et land – Iran, over atomprogrammet. Men å sparke Russland ut av SWIFT ville også skade andre økonomier, inkludert de i USA og viktige allierte Tyskland., writes Associated Press. (Oversetter: Erik Heming)


Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*