Statsminister Jonas Gahr Støre fotografert for etpar år siden(Foto: Wikipedia)
Det ukrainske folket kjemper nå heroisk for sitt land. Men de kjemper også for våre idealer, våre verdier. De kjemper for fred, for demokrati og for et Europa hvor vi løser konflikter med fredelige midler, ikke militærmakt. De kjemper for et internasjonalt samfunn hvor regler og ikke tvangsdiplomati, bestemmer forholdet mellom stater. Statsminister Jonas Gahr Støre skriver at det er et tidsskille vi er vitne til.

De neste dagene blir trolig svært dramatiske.

Bildene smerter å se. De berører oss alle meget dypt. Vi må dessverre forberede oss på at vi vil se mer av grufullhetene i dagene som kommer.

Trolig blir det verre før det blir bedre.

Det fulle ansvaret for denne krigen og dens konsekvenser ligger hos lederskapet Russland og det medansvarlige regime i Hviterussland. Norge fordømmer på det sterkeste Russlands angrep på Ukraina.

Jeg vet at mange barn er redde for at det nå blir krig i Norge. Vi voksne må være tydelige: Norge er ikke i krig. Det er ingen informasjon som nå tilsier at Russland planlegger eller ser seg tjent med en militær konflikt med Norge eller andre NATO-land.

Den humanitære situasjonen i Ukraina forverres for hver dag som krigen fortsetter. Dette gjelder både de som søker trygghet i nabolandene og de som fortsatt er i Ukraina. Vi kan stå overfor den største humanitære katastrofen i Europa siden andre verdenskrig.

FN anslår nå at en million mennesker er på flukt fra Ukraina. De skal møte et Europa – et Norge – som tar godt vare på medmennesker på flukt. Norske kommuner melder om både mottakskapasitet og mottaksvilje.

I likhet med EU har den norske regjeringen i dag besluttet å gi midlertidig kollektiv beskyttelse til ukrainske statsborgere. Det betyr at de slipper en tidkrevende individuell behandling, og at det derfor går raskere å hjelpe menneskene som nå er rammet av krigen.

Rundt 300 ukrainere er registrert inn til Norge allerede. Og det vil komme flere. Norge stiller opp for Ukraina og det ukrainske folk.

Vi er klare for å ta imot ukrainske flytninger. Her kan vi alle bidra, og ta godt imot de som kommer.

Lang tradisjon for ikke våpeneksport

Det er lang tradisjon i Norge for å ikke eksportere forsvarsmateriell til land i krig. I forkant av beslutningen om å sende panservernvåpen i tillegg til materiell som hjelmer og beskyttelsesvester, hadde vi derfor tett kontakt med våre nordiske naboer, og partiene på Stortinget kom raskt sammen to ganger for å diskutere det som vi erkjenner er en krevende sak med mange dilemmaer.

Det er viktig å understreke at det vi nå gjør ikke er kommersiell våpeneksport til krigsområder. Det er statlige donasjoner i en ekstraordinær sikkerhetspolitisk situasjon, innenfor de rammene som har eksistert siden 60-tallet. Vi verken endrer eller setter til side norsk lovgivning.


EU har vedtatt historisk omfattende sanksjonspakker den siste uken som treffer blant annet finanssektoren, energisektoren, transportsektoren og utvalgte personer. Fra norsk side har vi jobbet for at likesinnede land står mest mulig samlet. Det hindrer ikke at vi kan innføre egne tiltak. Regjeringen har besluttet at Statens pensjonsfond utlands investeringer i russiske finansielle instrumenter skal fryses, og at fondet skal trekke seg ut av Russland.

Krigen i Ukraina er et tidsskille. Russland har gått til frontalangrep på folkeretten og på den orden som har sikret demokratisk utvikling, velstand og fred i Europa siden andre verdenskrig.

Uavhengig av hva som skjer videre, vil det være et før og et etter denne krigen.

For Norge understreker utviklingen hvor viktig NATO-medlemskapet er for vår sikkerhet.

NATO gir trygghet over tid

De sikkerhetsutfordringene som vi står overfor må løses i samarbeid med andre. NATO-medlemskapet gir trygghet i en usikker og potensielt farligere tid.

Angrepet på Ukraina vil også få konsekvenser for vårt bilaterale forhold til Russland. Så lenge president Putin styrer Russland er det ingen tvil: Det langsiktige forholdet mellom Norge og Russland er endret som følge av invasjonen av Ukraina.

Jeg vil også understreke at våre tiltak, vår fordømmelse, er rettet mot det russiske regimet, ikke mot det russiske folket.

Mange nordmenn har et nært forhold til Russland. Mange russere bor i Norge. Vi ønsker at kontakten mellom folk i Norge og Russland skal videreføres.

Redd Barna har fått flere meldinger om at barn og ungdom med russiske foreldre eller russisk opprinnelse, opplever hets på grunn av krigen i Ukraina. Det er uakseptabelt.

Det er viktig at alle voksne – enten de er lærere, idrettsledere, foreldre eller besteforeldre – tar ansvar for hvordan de snakker om det som skjer i Ukraina. Ingen barn har skylden for krigen. Ingen ungdommer skal klandres på sosiale medier for hva som foregår i Ukraina.

Vi lever nå igjennom dramatiske og skjellsettende dager – og sosiale medier gjør at krig kommer nærmere oss enn noen gang.

Avslutningsvis vil jeg komme med en oppfordring, fordi vi er alle bekymret for det som skjer.

I Norge er det ingen økt trussel. Ta vare på de rundt deg, finn på noe hyggelig, og snakk om det du synes er vanskelig. Det er også lov med et lite avbrekk fra nyhetene.

Krigen i Ukraina er et tidsskille og valgene vi tar nå kan få store konsekvenser. Vær trygg på at Arbeiderpartiet og Regjeringen er seg sitt ansvar bevisst, skriver Jonas Gahr Støre partileder i Ap og statsminister.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*