ICA trekker seg ut av Norge og selger sine butikker til Coop for 2,5 milliarder kroner.(Foto:Wikipedia)
ICA trekker seg ut av Norge og selger sine butikker til Coop for 2,5 milliarder kroner.(Foto:Wikipedia)

Coop Norge og ICA Gruppen er enige om en avtale som innebærer at hele ICAs dagligvarevirksomhet i Norge, bestående av 553 butikker, overføres til Coop for 2,5 milliarder kroner. Dermed trekker svenske ICA seg ut av det norske markedet etter mange år med tap.  ICA var i flere år eid av den nederlandske Ahold-gruppen, men eies idag av de svenske ICA-handlarna AB, skriver Nordens Nyheter.

Coop, som tidlgere kjøpte Smart-gruppen av finansmannen Atle Brynestad, får nå en markedsandel på 33, 8 prosent , som er den nest største markedsandelen på det norske dagligvaremarkedet. Norgesgruppen er størst med 38 prosent, mens Reitan-gruppen er tredje størst.  ICA AB er et svensk detaljhandelskonsern som primært driver innen dagligvarebransjen. Konsernet  har vært eid av av Hakon Invest AB og nederlandske Royal Ahold NV.  Vi husker alle kjøpmann Stein Erik Hagen, styreleder i Orkla, som hovedaksjonær i Hakon-gruppen , som senere ble solgt til ICA og nederlandske Ahold.

Tjener en milliard

Svenske aviser skriver at Ica ikke lenger ønsker å ha noe med Norge å gjøre. Nå selger Ica den norske virksomheten til Coop i en avtale verdt 2,8 milliarder kroner, skriver Helsing Dagblad. Ica selger sin norske  virksomhet  og tjener en milliard skriver  Sydsvenskan
www.sydsvenskan.se. Ica selger dermed den norske virksomheten til Coop Norge for 2,8 milliarder kroner. Transaksjonen vil gi en regnskapsmessig gevinst på rundt en milliard kroner. Svenske Dagbladet skriver at ICA selger sin norske «urokråke» og tjener en milliard på  avtalen. Svenska Dagbladet, eid av Schibsted, skriver at svenske ICA-handlarna AB selger et problembarn og gjør en gevinst på en milliard svenske kroner, skriver Nordens Nyheter.

Mer grensehandel

Ole Robert Reitan sier til Dagens Næringsliv at Coops oppkjøp av Ica er bedre enn et samarbeid med Norgesgruppen.Mandag melder dagligvarekjedene Coop og Ica å ha inngått en avtale der Coop kjøper Icas norske virksomhet for rundt 2,5 milliarder kroner. Antall aktører på det norske dagligvaremarkedet reduseres dermed til tre. Omsetningen av dagligvarer i Norge ifjor var på 153,5 milliarder kroner, eks. moms, fordelt på 3899 butikker. Grensehandelen i Sverige beløper seg til mellom 10 og femten milliarder kroner ifølge Nordens Nyheters anslag.

Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan sier til NTB at oppkjøpet får lite å si for Rema 1000.

– Vi har alltid vært de små som har kjempet mot de store, og det har gjort oss stadig større. Det skal vi fortsette med, sier Reitan.ICA og Coop hadde samlet sett markedsandeler på 33,8 prosent av dagligvarehandelen i 2013, mens Rema 1000 hadde en markedsandel på 23,1 prosent.

– Det blir ikke store forskjeller i markedsandeler mellom oss og Coop, så det skal vi klare å ta igjen, sier Reitan.Han er fornøyd med at innkjøps- og distribusjonssamarbeidet mellom NorgesGruppen og ICA nå ikke blir noe av.

– Vi sa allerede den gangen at innkjøpssamarbeid med Coop ville være bedre enn et innkjøpssamarbeid med den største aktøren, Norgesgruppen, sier Reitan.

 

 

 

Konsernsjef Per Strømberg i svenske ICA AB gir opp det norske markedet go selger for 2,5 milliarder norske kroner(Foto:ICA AB)
Konsernsjef Per Strømberg i svenske ICA AB gir opp det norske markedet go selger for 2,5 milliarder norske kroner(Foto:ICA AB)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*