Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmel (Foto: DnB Nyheter)

Forbrukerøkonom Silje Sandmel i Den norske Bank skriver i DnB Nyheter, at hun som programleder i «Luksusfellen» på norsk TV har sett hva en gjeldskrise kan gjøre med folk. For betalingsproblemer tærer på, og mange føler at de har gravd seg så langt ned at det er vanskelig å komme seg opp igjen. Men, det er aldri for sent å snu, sier de norske fjellvettreglene, og det samme gjelder med betalingsproblemer, skriver Nordens Nyheter.

-Jeg har forståelse for at man slutter å åpne regninger og forsøker å leve et normalt liv, sier forbrukerøkonom. Du må rett og slett ta tak i deg selv og bestemme deg for at du vil snu den negative trenden, sier Silje Sandmel.

Velger kredittkort

Skal man handle noe og bankkortet blir avvist er det mange som velger å bruke kredittkortet i stedet, noe som går helt fint i enkelttilfeller. Det man derimot bør unngå er å bruke kredittkortet jevnlig til å foreta kjøp som egentlig ikke er nødvendig og bruke kortet til forbruk. Har man ikke penger bør man derfor heller vente med handleturen og forsøke å spare opp penger, med mindre det er noe man virkelig trenger. Man bør for eksempel unngå å bruke kredittkortet til netthandling eller for å spille online poker og ulike typer live-spill, selv om det er mulig å bruke kredittkort som betalingsmetode. Skal man spille med god samvittighet bør man heller bruke penger man har til overs og for eksempel sette av en sum per måned som man kan bruke på online spill eller netthandel. Dersom man gjentatte ganger betaler ned på kredittkortet etter forfallsdatoen kan man fort ende opp med en dårligere kredittverdighet. Kredittverdigheten består derimot av en helhetsvurdering og det er flere ting som vil påvirke kredittverdigheten enn kun nedbetalingen.

Betal gjeld i tide

Gjennom å betale ned kredittkortregningen i tide vil man likevel gjøre et bedre inntrykk og vise at man er en pålitelig nedbetaler, hvilket kan gjøre det lettere å få innvilget lån og kreditt i fremtiden.Sørg for å betale ned kortet i tideI tillegg vil man også måtte betale langt mer enn nødvendig i renter og gebyrer, dersom man betaler for sent og mottar purring og inkassovarsler. I verste fall kan man ende opp med betalingsanmerkninger som vil gi deg en dårligere kredittverdighet.nntekt er en annen faktor som tas med i vurdering av kredittverdigheten og har man en stabil inntekt vil dette også telle positivt i en kredittvurdering. Dersom man ønsker å forbedre kredittverdigheten bør man derfor forsøke å ha en stabil inntekt som viser at man evner å betale ned på kredittkortet.

Silje Sandmel i DnB hjelper for med kredittgjeld(Foto: DnB Nyheter)

Inntekt er viktigst

Skal man søke om å få innvilget lån eller kreditt bør man derfor ha en fast jobb eller stabil inntekt å vise til for å øke sjansen for at søknaden blir innvilget.Stabil inntekt og alder tas også med i betraktning, ettersom det ofte er vanskelig å bygge opp en god kredittverdighet i perioden mellom studieslutt og fast jobb. Har man derimot jobben i orden vil alder kunne spille en mindre rolle, da det viktigste er å vise at man er i stand til å betjene lånet.

Kredittkortgjeld koster usedvanlig mye( Foto: Kreditkort.nu)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*