livendestatsminister Lars Løkke Rasmussen  fra Ventre,opplede sterk høyrevind( Foto: Statsministeiet)
livendestatsminister Lars Løkke Rasmussen fra Ventre,opplede sterk høyrevind( Foto: Statsministeiet)

Lars   Løkke  Rasmussen gir opp å  danne en flertallsregjering  ifølge NTB. Mandag formiddag skal Rasmussen gå til dronning Margrethe for å opplyse om at han vil danne en mindretallsregjering. Det er uklart hvordan en slik regjering vil se ut. Dansk Folkeparti, som ble det største partiet i den blå blokken etter torsdagens valg, sa før valget at de ikke vil inn i regjering.Det hele kan ende med en mindretallsregjering bestående av bare Venstre, tror dansk TV 2spolitiske redaktør Anders Langballe.

– Etter å ha snakket med sentrale kilder i Venstre og Dansk Folkeparti, synes jeg det høres ut som om Dansk Folkeparti rett og slett frykter å skulle inn og ta regjeringsansvar, sier han.

Kandidat til å bli statstminister

Lars Løkke Rasmussen har ligget an til å bli ny dansk statsminister tross sterk tilbakegang for partiet Venstre. Dansk Folkeparti (DF) fikk 21,1 prosent oppslutningog gikk frem 8,9 prosentpoeng og blir det nest største partiet nest størst i Folketinget. Dette er samme trend som i Sverige der Sverigedemokratene gikk sterkt frem ved valget, som Fremtskrittspartiet i Norge. Lars Løkke Rasmussen sier han er klar til å overta som statsminister etter at de borgerlige partiene fikk flertall i Danmark. Den borgerlige blokken fikk 51,9 prosent i Danmark mens den andre siden fikk 48,1 prosent av stemmene. Dermed  blåser det en klar høyrevind både  i Danmark, Sverige og  Norge.

Borgerlig valgseier

Politiken skriver at da Helle Thorning Smidt ankom dansk politikk og gikk rett til topps uten erfaring. Hun ble var valgt inn i Folketinget og statsministerkandidat, før hun hadde sagt noe som helst fra Folketingets talerstol. Nå forsvant hun etter en dramatisk valgnatt. Hun ble slått på målstreken av Lars Løkke Rasmussen, og av Dansk Folkeparti, som hun hadde utpekt som hovedfienden. Samme trend som i Sverige der Sverigedemokratene(SD) seilte frem og førte til politisk kaos i Riksdagen.

Lik nordisk trend

Helle Thorning-Schmidts prosjekt var i stor grad hennes eget, skriver Politiken. Derfor fikk hun aldri etablert den koalisjonen hund trengte for å holde på makten. Svenske Dagens Nyheter skriver at «en taper blir Danmarks nye statsminister». Dette likner på situasjonen i Sverige der Stefan Løfven , som vant det svenske valget, måtte inngå et uønsket forlik med de andrepartiene  for å regjere videre. Lars Løkke Rasmussen kommer dermed tilbake til makten tross et meget svakt valgtresultat Dansk folkeparti ble altså valgets seierherre med 22 prosent av stemmen Venstre gikk tilbake med seks prosent og dermed ble Dansk folkeparti Danmarks nest største parti. Dermed blåser det en vandringskritisk vind i de tre skandinaviske landene, der Sverigedemokratene ligger an til å få over 16 prosent av stemmene ved neste svenske valg.

Helle Thorning-smidt fra sosialdemokratene må gå   av  som dansk statsminister ettervalgnederlaget(  Foto:  Wikipeddia)
Helle Thorning-Smidt fra sosialdemokratene må gå av som dansk statsminister etter   valgnederlaget. Foto: Wikipeddia

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*