Forfatter og forsker Dag O. Hessen vant en historisk Bragepris i år(Foto: NrK)

For første gang er to Bragepriser delt ut til én og samme person samme år. Dag O. Hessen vant i kategorien sakprosa for boka «Verden på vippepunktet». En bok som på det aller varmeste kan anbefales og bør leses av alle med et minimum av interesse for den pågående miljø- og klimakrise. Og, i et ekstra kapitel Hessen har kommet med i en nyere utgave, om hvordan den pågående pandemien kan ”vekke oss”, at både tilværelse og miljø er skjørt, og noe vi ikke bare bør ta som en selvfølge. I boka stiller Hessen en rekke fundamentale spørsmål rundt temaene miljø, natur og klima – og hvor ille det kan gå. Derfor må det handles nå. Og forfatteren er optimist!

I tillegg kunne Hessen smykke seg med den gjeve hedersprisen.

Til NRK sier han at dette er overveldende og uventet Og at han først og fremst forsker, men nå vel må erkjenne at han også er en forfatter.

I kategorien åpen klasse gikk prisen til «Den store klimaguiden» av forfatter og klimaentusiast Thomas Horne. Prisen i skjønnlitteratur til nylig avdøde Beate Grimsrud. (Foto: NRK)

Nina Lykke vant prisen i 2019 med Full spredning som inneholder fandenivoldske betraktninger om mennesker som prøver å holde tritt. Romanen på Oktober Forlag er samtidig en skarp og godmodig kommentar til et samfunn der velstand og overflod har gjort oss kravstore og dvaske. Hvermannsen forlanger et liv som evig unge, friske og lykkelige. Full spredning er en usedvanlig velskrevet og morsom roman. Lykke balanserer hårfint mellom stereotyp overdrivelse og emmen og flau gjenkjennelse. Karakterbeskrivelsene er helstøpte. Det er skarpt og presist skrevet. Det er nådeløst og avslørende. Rett og slett frydefull lesning!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*