CEO Jens Henriksson i Swedbank(Foto:Swedbank)

Swedbanks nye administrerende direktør Jens Henriksson har gjort det til en prioritet å løse problemer som oppstår fra hvitvaskingsskandalen, men tilbakeviser påstander om at undersøkelser som pågår i USA og Europa er en eksistensiell trussel mot Sveriges eldste bank.

Swedbank melder om et resultat for 2021 før skatt noe høyere enn forventet. Provisjonsinntektene økte mer enn forventet og nådde et nytt rekordnivå. Inkludert det ekstra utbyttet som ble annonsert tirsdag kveld, vil Swedbank dele ut totalt 11,25 SEK per aksje for 2021.

Henriksson, som har sittet siden tidlig i oktober, sa nylig til Financial Times i et intervju at både han og representantskapets styreleder, den tidligere svenske statsministeren Göran Persson, har møtt kompetente amerikanske myndigheter, men har ikke gått inn i flere detaljer.

Swedbank Groups aksje har tapt en tredjedel av verdien siden skandalen brøt i februar. Den svenske allmennkringkasteren SVT skrev om hvordan Swedbanks estiske arm flyttet over 135 milliarder euro med høyrisiko ikke-resident eiendeler over mer enn 10 år.

En mørk sky

«Jeg vil ikke kalle det et eksistensielt problem. Det er en mørk sky som henger over banken,» sa Henriksson og la til at han har rådført seg med ledere for andre banker som står overfor lignende etterforskning av hvitvasking.

Danmarks ledende långiver Danske Bank har blitt hardt rammet av sin hvitvaskingsskandale, med tidligere hendelser i den estiske filialen som for tiden etterforskes av myndigheter i USA, Danmark, Estland og Frankrike. Forbindelsene mellom Danskes €200 milliarder-skandale og Swedbank er årsaken til at sistnevnte ikke har problemer.

Henriksson innrømmet at som en 200 år gammel sparebank som er avhengig av bærekraft, er det vanskelig å se overskrifter som forbinder Swedbank med hvitvasking.

«Det skader oss. Og jeg ønsker å komme forbi det. Jeg vil at vi skal være så åpne og transparente som mulig når det gjelder fortiden og bli markedsleder i fremtiden,» sa han sa han til FT.com.

Resultat opp to prosent

Swedbanks resultat for fjerde kvartal steg med 2 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, til SEK 4,5 (4,4) milliarder. Det går fram av bankens årsrapport i formiddag.

Bankens totale inntekter falt i løpet av kvartalet til SEK 11,8 (12,0) milliarder.

– Et stabilt kvartal i vanskelige tider, sier bankens konsernsjef Jens Henriksson i sin kommentar.

Inntektene for hele 2020 utgjorde SEK 45,7 milliarder, en nedgang på 1 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Kostnadene for hele året økte med 23 prosent til SEK 24,6 milliarder og inntjeningen gikk ned med 34 prosent til SEK 12,9 milliarder.

Styret foreslår, etter samråd med FI, et utbytte tilsvarende 25 prosent av nettoresultatet for 2019 og et utbytte tilsvarende 25 prosent av nettoresultatet for 2020.

Når det gjelder bankens livsforsikringsvirksomhet, fremgår det av årsregnskapet at premieinntektene i Sverige, regnet som summen av innbetalte premier og innhentet kapital, i fjerde kvartal utgjorde 5 (4) milliarder SEK. Kapital under forvaltning i bankens livsforsikringsvirksomhet i Sverige økte i kvartalet til 247 milliarder svenske kroner, mot 235 milliarder svenske kroner ved utgangen av tredje kvartal. Av de 247 milliardene består 125 (119) av det banken definerer som «avtalefestet pensjon», mens kapitalforsikring står for 80 (76) milliarder SEK og tjenestepensjon for 32 (30) milliarder SEK.

New Baltic Holding

• Mandag kunngjorde også Swedbank at de hadde besluttet å danne et nytt heleid holdingselskap for sin virksomhet i de baltiske landene. Jens Henriksson blir styreleder i det nye holdingselskapet og Jon Lidefelt, leder for den baltiske bankvirksomheten, blir administrerende direktør og styreleder i de baltiske datterselskapene. Holdingselskapet er registrert i Riga og forventes å starte sin virksomhet i midten av året.

─ Vi har jobbet med forbedringer av vår interne styring og kontroll siden begynnelsen av 2020, med hensyn til anbefalinger fra tilsynsmyndigheter og i tråd med beste bransjepraksis. Vi tilstreber å ha en enkel og transparent ansvars- og beslutningsstruktur som legger til rette for bankens langsiktige strategi i alle de fire hjemmemarkedene i Estland, Latvia, Litauen og Sverige, sier Jens Henriksson i en kommentar.

Swedbank er i dag den ledende banken i Estland, Latvia og Litauen med 6 000 ansatte og 3 millioner privatkunder og 280 000 bedriftskunder.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*