Arkivbilde fra Gjensidige tatt under en tidligere norsk flom(Foto: Mynewsdesk/Gjensidige)

Gjensidige hadde nylig mottatt melding om nærmere 300 bygningsskader etter Gyda. Selskapet venter at antallet vil øke, og at erstatningskostnadene for alle selskaper etter hvert vil passere 100 millioner kroner.


– Vi anslår ut fra tidligere erfaring og statistikk at dagens tall vil øke betydelig, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige. Trøndelag er hardest rammet med rundt halvparten av alle skadene etterfulgt av Møre og Romsdal. Eklo viser til at erstatningsberegningen er et forsiktig anslag ut fra hva vi ser nå.

– Det er vannet som har skapt størst problemer. Flom- og vannskader står for over 50 prosent av skadene. Overvann fra terrenget har kommet inn i bygninger, bekker og elver har gått over sine bredder, samt tilbakeslag fra avløp, sier Eklo. Men det er også mange vindskader.

Kan bli verre

Foreløpig ser det ut til at skadeomfanget etter Gyda vil bli mindre enn fryktet. Eklo understreker at anslaget på 100 millioner er foreløpig, og at det vil ta tid før det fulle skadeomfanget blir klarlagt.

– Erfaringsmessig er det etterslep på skademeldingene i forbindelse med slike uvær. Det er først når vannet har trukket seg tilbake og folk har fått tid til å se etter eiendommene sine at en ser det reelle skadeomfanget, sier Eklo. Han minner om at det fortsatt kan skje mer.

– Selv om Gyda er avblåst vil det fortsatt en tid være fare for skred og ras som kan forandre helhetsbildet, sier han.

I tillegg til bygningsskadene er det noen skader på kjøretøy, båter og andre ting.

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs. Vi har om lag 3 700 medarbeidere og tilbyr skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbyr vi også pensjon og sparing. Driftsinntektene var 28 milliarder kroner i 2020, mens sum eiendeler utgjorde 118 milliarder kroner.

Fra onsdag ettermiddag ektraff stremværet «Gyda» Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal i Midt-Norge. Gyda fikk rødt farenivtå. Fra onsdag ettermiddag til torsdag kveld var det anslått å falle mellom 80 og 120 millimetere regn. Det meld Meteorologisk institutt.

Rødt nivå er det høysete farenivået for regn. Anbefalingen fra lokale myndigheter var å være varsom om du var ute å kjørte, og å unngå overvann hvis du var usikker på hvor dypt det var. Hvis reisen ikke var nødvendig, anbefalte Værvarslingen å holde seg hjemme. Tømrer Simon Olsen laget en sjekkliste for Gjensidige for boligen som du bør gå igjennom før neste ekstremvær treffer og etter at «Gyda» har passert.

Gjensidige anefaler at tømrer Simon Olsen går gjennom skader etter Gyda-stormen(Foto: Sverre Christian Jarild)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*