Anne Cesilie Kaltenborn sjef for NHO Service og Handel( Foto: NHO )

Grensehandelen økte med 4,1 prosent fra 2017 til 2018. Antall dagsturer har hatt en nedgang på 2,5 prosent i samme periode, og i 2018 la norske forbrukere igjen 15,7 milliarder kroner utenfor landets grenser, skriver NHO på sine nettsider. Dersom vi inkluderer nordmennskjøp av alkohol og servicetjenester på bil i andre fylker i Sverige, ligger grensehandelen opp mot 30 milliarder kroner, Svak krone er en av hovedårsakene til at grensehandelen vil øke eksplosjonsartet i år, skriver Nordens Nyheter.

UD fraråder nå corona-handling i Sverige. VG skriver at med tomme butikkhyller i Norge, er det flere som vender snuten over grensn for å fylle handlekurvene. Men norsk UD fraråder nå svippturer over svenskegrensa, skriver VG.

UD fraråder grensehandel under corona-kriseni( Foto: Pixabay)

Ifølge nye SSB-tall økte grensehandelen i 3. kvartal med 15,1 prosent i verdi- mens antall dagsturer over grensen økte med utrolige 20,7 prosent. Torsdag var kronen historisk lav mot euro. På et tidspunkt fredag kostet en euro 10,23 norske kroner. Grensehandelen mellom Norge og Sverige øker til tretti milliarder norske kroner i 2020, skriver Nordens Nyheter som har fulgt norsk-svensk økonomi i tretti år. NHO skriver at hovedårsaken til eksplosjonen i grensehandelen er nivået på de norske særavgiftene som gjør produksjon og salg av norsk mat- og drikke vesentlig dyrere enn i Sverige. Dette er konkret særavgiftene på sjokolade- og sukkervarer, alkoholfrie drikker, øl, vin og brennevin og emballasjeavgift.

Svak norsk regjering

Disse utfordringene forsterkes av 350-kronersgrensen på toll- og avgiftsfri netthandel. Den digitale grensehandelen, der nordmenn handler avgiftsfri brus og godteri på nett fra utenlandske aktører, kommer i tillegg til grensehandelen som gjøres på dagsturer til utlandet. Det finnes i dag ingen oversikt over omfanget av den digitale grensehandelen til og fra Norge. Salget av dyre franske viner i Sverige er stort. Fordi prisen i Sverige på kvalitetsvin er langt lavere enn i Norge

Koste hva det koste vil

For det er opplagt at gevinsten ved innkjøp i Sverige reduseres av utgifter til drivstoff og bompenger – samkjøring er det derfor utvilsomt besparende. Det sier nordmannen Kai Berntsen til E 24 i Strømstad

-Å regne ut den nøyaktige sparingen er ikke nødvendig, mener han. NHO Service og Handel etterlyser at politikerne tar problemet med den skyhøye grensehandelen på alvor for å stoppe den omfattende lekkasjen av verdiskapning og arbeidsplasser fra Norge til Sverige, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør for NHO Service og Handel.

Største vinmonopol

Fersk statistikk fra det svenske systembolaget viser at det svernske vinmonopolets omsetning i Västra Götalands Län(Fylke) og Värmlands län er på 2885 tusen liter aloholholdige drikkevarer. Den samme statistikken for Stockholms Län(Fylke) utgjør 3065 liter. Dette er de tre største salgsstedende for alkoholholdige drikkevarer i Sverifge ifjor. I Stockholm økte salget med 1,1 prosent, mens salget i Västra Gøtaland(Strømstad) økte 2,3 prosent, mens salget i Värmlands Län økte med 1,3 prosent. Dermed er grensehandelen mellom Sverige og Norge alt viktigere for svensk økonomi, skriver Nordens Nyheter i en analyse. Dermed er vinmonopolet i Strømstad Sveriges største på grunn av den norske grensehandelen.

Konsernsjef Magdalena Berger i Systembolaget(Foto: Systemet)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*