Partileder Jonas Gahr Støre( Foto: Wikipedia)

Administrerende direktør i Norsk Industri og tidligere Ap-statssekretær, Stein Lier-Hansen råder partileder Jonas Gahr Støre til å danne en ren Ap-regjering. Nordens Nyheter skriver i en kommentar at en ren Ap-regjering kan få Høyres støtte i de aller fleste store saker. VGs siste måling viste at de tre partiene akkurat nå ikke har flertall og må ha støtte fra enten Rødt eller Miljøpartiet De Grønne (MDG). Dette er en årsak til at den tidligre statssekretæren i Ap. peker på en annen løsning.

– Vi får ingen flertallsregjering. Alt annet er tullprat, sier Stein Lier-Hanse til VG n og viser til at FNs klimarapport og den forsterkede klimadebatten gjør at småpartier som MDG har vokst frem til nå.

«Generasjonen som stjal fra den neste», er tittelen på et debattnnlegg av professor i biologi Dag O. Hessen ved Universitetet i Oslo og Thomas Hylland-Eriksen, professor i sosialantropologi ved Universitet i Oslo. De to lærde drøfter spørsmålet om hvem som blir våre gode stamfedre og stammødre om noen tusen år. To professorer emitus skriver at «overforbrukets dag rykker nærmere» i Aftenposten, og avdekker en total mangel på innsikt i økonomi på lik linje med mange på venstresiden i Norge.

De drøfter spørsmålet om å bli gode stamfedre og stammødre om noen tusen år. De to herrene skriver at overforbrukets dag rykker nærmere. Med unntak av koronaåret 2020, kommer denne dagen tidligere hvert år. De to skriver at de vil dempe overoppheting av bl.a. økonomi og klima og henviser til «

Hvem skapte oljefondet?

Professor Atle Midttun på BI reiser spørsmålet om «Oljehykleriet har sine fordeler?» i Aftenposten denne uken, sammen med seniorforsker Nina Wytoszek på Universitet i Oslo. De to skriver at «Hykleri kan spille en konstruktiv rolle i en tilsynelatende umulig omstilling. » Foran Stortinsvalget er det bare Høyre og Arbeiderpartiet som har en fornuftig innstilling til en fremtidsrettet oljepolitikk. Fremskrittspartiet har forsøkt å påberope seg opphavet til det norske oljefondet, som ble til i et samarbeid mellom HHøyre og Arbeiderpartiet. Høyre tok pussig nok først opp ideen, mens det var Arbeiderpartiets statssminister Odvar Nordli og hans statssekretær Harald Norvik som forsøkte å realisere visjonen om et norsk oljefond. Nå ble ikke Volvo-avtalen noe av, ikke minst takket være tidligere statsminister Kåre Willoch og Høyre. Den svenske aksjespareforeningens hadde en finger med i dette spillet.

Mangel på innsikt

Men tilbake til professorene Dag O. Hessen og Thomas Hylland Eriksen. Oppspaarte midler i et oljefond, som riktig nok går opp og ned, har likevel vist seg å være god sparing for neste generasjon nordmenn. Ved å la gass og olje ligge på havets bunn er det slett ikke sikkert at dette er god nasjonaløkonomi dersom oljeprisen faller under tjue dollar fatet. Partiene til venstre for Arbeiderpartiet har også en naiv holdnding til norsk oljepolitikk. De vil avvikle alt som heter leting og igangsetteng og utvinning av olje og gass. Dette hykleriet må vi være forskåendet for, der Miljøpartiet de Grønne(MDG) er de største synderne. Dermed gjenstår det to alternativer for norske velgere ved Stortingsvalgeet 8. september 2021: Stem Arbeiderpartiet eller Høyre, kanskje et samarbeid mellom disse to partiene ville styrke norsk økonomi på langt sikt? Det var det amerikanske oljeselskapet Phillips som fant olje på Ekofisk-feltet i 1968. Harald Norvik har sittet i styret i det amerikanske selskapet helt frem til nå. Bare stabilitet og fremtidstro kan sikre regjeringen den nødvendige tillitt på de globale verdensmarkeder, skriver Nordens Nyheter i en helgekommentar.

Små tullepartier

En kilde i Høyre sier til Nordens Nyheter at Norge ikke kan styres av små «tullepartier», som ikke har erfaring med norsk politikk. MDG vil føre en helt uansvarlig politikk, og Arbeiderpartiet kan ikke la seg styre av SV, Rødt eller et senterparti som ikke har noen statsministerkandidat. Nordens Nyheters kilde tror også at Fremskrittspartiet gå kraftig tilbake og aat Sylvi Liastahugs inntreden på den politiske arena ikke har gitt god uttelling, skriver Nordens Nyheter.

Adm. direktør Nicolai Tangen i det norske oljefondet(NBIM).

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*