Generalssekretær Jens Stoltenberg ber Russland om å stanse krigen(Foto: NATO Int.)

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg talte til toppmøtet «Korn fra Ukraina» lørdag (26. november 2022) og ba Russland stoppe krigen og avslutte den globale matkrisen den har forårsaket. Han sa: «For 90 år siden drepte Sovjetunionens grufulle Holodomor millioner av ukrainere. I dag bruker Russland sult som et krigsvåpen mot Ukraina, og for å skape splittelse og ytterligere ustabilitet blant resten av verden.»

Stoltenberg ønsket på det sterkeste velkommen til Tyrkia og FNs innsats for å utvide «Black Sea Grain Initiative», og understreket at NATO «vil stå sammen med Ukraina så lenge det er nødvendig»

– Nato er en defensiv allianse. Nato var aldri noen trussel mot Russland, men Russland har vært en trussel mot Ukraina helt siden 2014, sa Stoltenberg ifølge VG på en sikkerhetskonferanse i Bucuresti tirsdag morgen..

NATOs utenriksministre møtes i Bucuresti, Romania tirsdag og onsdag (29.–30. november 2022) for å ta opp Russlands ulovlige krig, NATOs støtte til Kiev og andre partnere, måter å styrke motstandskraften på og ministrene vil drøfte utfordringen Kina utgjør. NATO skriver videre i pressemeldingen at Sverige og Finland er med på møtet som om de var fullverdige medlemmer av NATO.

I en forhåndsvisning av utenriksministermøtet sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at «NATO vil fortsette å stå sammen med Ukraina så lenge det tar. Vi vil ikke trekke oss tilbake.»

Han la til «det er i vår sikkerhetsinteresse å støtte Ukraina» og forklarte at «det kan ikke bli noen varig fred hvis angriperen vinner». I Bucuresti vil NATOs utenriksministre møte sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba for å diskutere Ukrainas mest presserende behov. Stoltenberg sa at han ville oppfordre allierte til å gi mer støtte gjennom NATOs omfattende bistandspakke, som har levert drivstoff, medisinsk utstyr, vinterutstyr og drone-jammere, og la til at NATO vil hjelpe Ukraina med overgangen fra sovjettidens utstyr til moderne utstyr. NATOs standarder, doktriner og opplæring på lengre sikt.

Avhengighet av gass

«Krigen i Ukraina har vist vår farlige avhengighet av russisk gass,» sa generalsekretæren, «så vi må vurdere vår avhengighet av andre autoritære regimer, ikke minst Kina.» Han la til: «vi må håndtere risikoen, redusere sårbarhetene våre og øke motstandskraften vår.»

Utenriksministrene i Bosnia-Hercegovina, Georgia og Moldova vil være til stede i Bucuresti for å diskutere deres økende samarbeid med NATO i denne utfordrende tiden. Generalsekretæren sa at disse tre landene «står overfor russisk press på mange forskjellige måter, så på møtet vårt vil vi ta ytterligere skritt for å hjelpe dem med å beskytte sin uavhengighet, og styrke deres evne til å forsvare seg selv».

Generalsekretæren avsluttet med å si at utenriksministrene i Finland og Sverige ville bli med oss ​​på alle diskusjonene i Bucuresti. Han understreket at «det er på tide å fullføre deres tiltredelsesprosess og ønske dem velkommen som fullverdige medlemmer av vår allianse», skriver NATO i en pressemelding.

Kilde NATO`s hjemmeside. ( Oversettelse til norsk Erik Heming)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*