Pressekonferanse av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i forkant av NATO-toppmøtet i Vilnius i 2023,

Under en forhåndsvisning av Vilnius-toppmøtet i NATOs hovedkvarter fredag (7. juli 2023), sa generalsekretær Jens Stoltenberg at møtet med allierte ledere «vil sende en klar melding: NATO står samlet, og Russlands aggresjon vil ikke betale seg».

«Jeg forventer at allierte ledere vil bli enige om en pakke med tre elementer, for å bringe Ukraina nærmere NATO,» sa Stoltenberg. Pakken vil inkludere et flerårig bistandsprogram for å sikre interoperabilitet; oppgraderte politiske bånd – med president Zelenskyy som deltok på det åpningsmøtet til et nytt NATO-Ukraina-råd; og en bekreftelse på at Ukraina vil bli medlem av NATO, med enighet om hvordan man kan bringe Ukraina nærmere sitt mål.

Allierte vil også ta store skritt for å styrke avskrekking og forsvar, med vedtakelse av tre nye regionale forsvarsplaner for å motvirke de to hovedtruslene mot NATO: Russland og terrorisme. Planene vil bli støttet av 300 000 tropper med høyere beredskap, inkludert betydelig luft- og sjøkampkraft.

Allierte forventes også å godkjenne en handlingsplan for forsvarsproduksjon for å «samle etterspørsel, øke kapasiteten og øke interoperabilitet» og et mer ambisiøst løfte om forsvarsinvesteringer om å investere minimum 2 % av bruttonasjonalproduktet årlig i forsvar. Generalsekretæren ønsket velkommen at NATOs nye anslag for forsvarsutgifter, som ble offentliggjort i dag, viser en reell økning på 8,3 % for europeiske allierte og Canada i 2023. «Dette er den største økningen på flere tiår, og det niende året på rad med økninger i våre forsvarsutgifter, sa generalsekretæren. «Så europeiske allierte og Canada vil ha investert over 450 milliarder ekstra amerikanske dollar siden vi ble enige om vårt forsvarsinvesteringsløfte i 2014.»

Lederne for Australia, New Zealand, Japan og Sør-Korea, samt EU, vil også delta på toppmøtet i Vilnius. Dette vil være Finlands første toppmøte som NATO-alliert, bemerket generalsekretæren, og la til: «vi ser frem til at Sverige blir med så snart som mulig». Etter et konstruktivt møte med høytstående tjenestemenn fra Türkiye, Sverige og Finland torsdag, vil Stoltenberg møte president Erdogan og statsminister Kristersson i Vilnius 10. juli, som neste steg.

Foto: NATO INT.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*