NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan og medlemmer av hans nye regjering i Istanbul søndag (4. juni 2023). Stoltenberg kalte Tyrkia en viktig og høyt verdsatt alliert, og berømmet Tyrkia bidrag fra tropper til NATOs fredsbevarende misjon i Kosovo inkludert forsterkninger etter den nylige uroen i Nord-Kosovo.

Han takket også Tyrkia for å ha bidratt til NATOs trening av irakske styrker, forhåndstildelt tropper til den multinasjonale kampgruppen i Ungarn og gitt sterk støtte til Ukraina, inkludert gjennom ledelse av Svartehavskorninitiativet.
Generalsekretæren gratulerte president Erdogan med gjenvalget og med den høye valgdeltakelsen blant det tyrkiske folket. De diskuterte en rekke saker på agendaen for julis NATO-toppmøte i Vilnius, inkludert støtte til Ukraina, arbeid for å styrke avskrekking og forsvar, og kampen mot terrorisme.

Svensk medlemskap i NATO

De to lederne diskuterte også Sveriges bud på NATO-medlemskap. Stoltenberg bemerket at Stockholm har tatt betydelige, konkrete skritt for å møte Tyrkias bekymringer, inkludert å endre den svenske grunnloven, avslutte dens våpenembargo og trappe opp samarbeidet mot terrorisme, inkludert mot PKK. Han bemerket videre at viktig ny antiterrorlovgivning har trådt i kraft de siste dagene, og at Sverige har oppfylt sine forpliktelser. Han sa at det var vanskelig å se demonstrasjoner mot Türkiye og mot NATO i Sverige, men at arrangørene ikke skulle få lykkes i sine forsøk på å blokkere terrorsamarbeid og stoppe Sverige fra å bli med i Alliansen.

Møtes igjen til uken
Generalsekretæren og president Erdogan ble enige om at den permanente fellesmekanismen mellom Tyrkia, Finland og Sverige skulle møtes igjen i uken som begynner 12. juni. Stoltenberg sa at han så frem til å fullføre Sveriges tiltredelse så snart som mulig. Lørdag deltok generalsekretæren på president Erdogans innsettelsesseremoni i presidentkomplekset i Ankara, sammen med dusinvis av andre verdensledere. (Foto: Jens Stoltenberg gratulerer Erdogan med valgseieren (Foto:MFA)

Generalsekretær Jens Stoltenberg og NATO legger press på Tyrkia.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*