STatsminister Ulf Kristersson og generalsekretær Jens Stoltenberg fotografert 16 mai 2022( Foto: Regeringen.se)

I mai 2022 vedtok daværende regjering, med bred støtte i Riksdagen, å søke om medlemskap i NATO. 5. juli 2022 signerte alle NATO-land tiltredelsesprotokollen for Sverige. Inntil alle NATO-land har ratifisert Sveriges søknad om NATO-medlemskap, har Sverige status som søkerland (invitert), noe som betyr en gradvis integrasjon i NATOs strukturer.

Den 16. mai 2022 ble daværende regjering med bred støtte i Riksdagen, vedtok å søke om medlemskap i NATO. 5. juli 2022 signerte alle NATO-land tiltredelsesprotokollen for Sverige. Inntil alle NATO-land har ratifisert Sveriges søknad om NATO-medlemskap, har Sverige status som søkerland (invitert), noe som betyr en gradvis integrasjon i NATOs strukturer.

Finlands utenriksminister Pekka Haavisto uttaler at Tyrkia har kunngjort at Finland oppfyller kravene som er under NATO-møtet i Madrid, melder Yle. Visepresident Camela Harris anklager president Vladimir Putin for krigsforbrytelser, skriver Nordens Nyheter

Haavisto kommenterer saken under München sikkerhetskonferanse. Ifølge ham har han diskutert saken med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu denne uken. I diskusjonene har Tyrkia også uttalt at forhandlingene med Sverige må fortsette. Imidlertid understreker Haavisto at Finland ikke har blitt informert om tyrkiskens endelige avgjørelser angående Ratifisering av landets anvendelse for Natomemersion. I det finske parlamentet foregår flere partier for Finland å dra inn i NATO SELV hvis det er tørket med Sverige i, betalte det for. Jussi Halla-Aho, som du leder i den finske utendørs komiteen i Nasjonalfors-samlingen, SES til SVT på Situasjonen i Finland er spesial.

Vel hundre mil lang russergrense

-Vi har en 130 mil lang grense til Russland, Mens Sverige vil alltid ha Finland mellom. Den finske polikliniske Coming, Torsdag, bestemte sine svenske kolleger i Stockholm for utgivelse av den finske prosessen. De sanne finnene, sier at endrringene som kan lages i den finske kjærligheten, vil bli skogsomstilt på kort tid, den i brosjyren i februar eller tidlig i mars. Samtidig var planen at dette ville bli gjort etter det parlamentariske valget i april, men nå deg fordelen med dette. Turkiet har dermed kunngjort at Finland oppfyller kravene som er satt i trepartsavtalen i Madrid. Dette er uttalt av Finlands utenriksminister Pekka Haavisto ifølge Yle.

Føler med Tyrkia

Under et besøk i Ankara torsdag (16. februar 2023) ga generalsekretær Jens Stoltenberg NATOs dypeste kondolanser til det tyrkiske folket og alle som ble berørt av de ødeleggende jordskjelvene 6. februar. Han formidlet dette budskapet om solidaritet i møter med president Recep Tayyip Erdoǧan og utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu.

«Dette er den dødeligste naturkatastrofen på Alliansens territorium siden grunnleggelsen av NATO. I nødens tid står NATO sammen med Tyrkia, sa generalsekretær Stoltenberg. «Tusenvis av beredskapspersonell har blitt utplassert til Tyrkia for å støtte hjelpearbeidet, inkludert søke- og redningsteam, brannmenn, medisinsk personell og seismikkeksperter,» sa han. «NATO-allierte fortsetter å gi støtte; militærfly fra Nederland, Norge, Storbritannia og USA jobber dag og natt for å frakte internasjonal bistand til Tyrkia, og utføre medisinske evakueringer. Andre allierte som Albania, Canada og Tyskland gir økonomisk og andre typer bistand; og på tvers av NATO, samler vanlige borgere inn millioner av euro til støtte til Tyrkia. Dette er sann og dyp solidaritet. Jeg ønsker også velkommen bidragene fra våre inviterte Finland og Sverige, og viser solidaritet i handling, sa han.

Generalsekretæren fremhevet at NATO setter opp midlertidige boliger i Hatay-provinsen, og vil bruke allierte strategiske luftløftkapasiteter til å frakte titusenvis av telt til Tyrkia i løpet av de kommende dagene og ukene. «Alt dette vil bidra til å redde liv,» sa han. Tidligere statsminister Magdalena Andersson sier i en kommentar fra München-konferansen i februar 2023 at det vil være meget uheldig for Sverige om Finland går inn i NATO først.

Etter det Nordens Nyheter erfarer arbeider NATO, USA, Sverige, Finland og Tyrkia med å løse en felles finsk-svensk inntreden i NATO i Vilnius i Juli 2023.

Statsminister Magdalena Andersson fotograftert av Sveriges Radio i 2018.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*