NATOs generalseskretær Jens Stoltenberg besöker hovedkvarteret for the US Special Operations Command i Tampa, Florida.Stoltenberg er fotografert av NATO.

Jens Stoltenberg avsluttet sin reise til USA torsdag (1. februar 2024) med et besøk til hovedkvarteret til US Special Operations Command (SOCOM) i Tampa, Florida. Herr Stoltenberg henvendte seg til troppene og understreket at i en verden i endring med alvorlige utfordringer, står NATO-allierte samlet «rundt vår kjernesak for å beskytte og forsvare hverandre».

Viktig for hele NATO-alliansen

Generalsekretæren berømmet troppene for deres tjeneste, og bemerket at spesialoperasjonsstyrker «er avgjørende for enhver militær operasjon. Og derfor så viktig for hele NATO-alliansen.» Han hyllet også de som har falt i tjenesten. Stoltenberg fremhevet at alliertes økte forsvarsutgifter ikke bare vil føre til å øke nasjonale kapasiteter, men også legge til rette for mer samarbeid i NATO. Generalsekretæren pekte på den stadig mer globale karakteren av sikkerhetstrusler og -utfordringer, og understreket «NATO reagerer fordi vi trenger å gjøre det sammen.» Han understreket at NATO-allierte til sammen utgjør halvparten av verdens økonomiske og militære makt, og la til: «NATO er en god avtale for alle allierte … NATO er en god avtale for USA.» Besøket til SOCOM avslutter en uke med engasjementer i USA av Stoltenberg. På onsdag, ved Lockheed Martin-anlegget i Troy, Alabama, understreket generalsekretæren NATOs avgjørende rolle i å skape et enormt marked for forsvarssalg og produksjon. Tidligere samme dag ved Heritage Foundation i Washington D.C, skisserte han at NATO-allierte må sørge for robust avskrekking, forberede seg på varig konkurranse med Kina og investere mer i forsvar for å holde samfunn trygge og frie. Tirsdag møtte Stoltenberg amerikanske kongressledere og fremhevet at et sterkt NATO er i USAs strategiske interesse, og støtte til Ukraina er fortsatt avgjørende for Ukrainas overlevelse og Europas stabilitet. «Gjennom NATO har USA flere venner og allierte enn noen annen makt,» sa han.

Mötte utenriks- og forsvarsministeren

Mandag hadde generalsekretæren diskusjoner med høytstående amerikanske tjenestemenn, og på en pressekonferanse med utenriksminister Antony Blinken understreket han at «for en liten brøkdel av årlige forsvarsutgifter har USA hjulpet Ukraina med å ødelegge en stor del av Russlands kampkapasitet, uten å sette en eneste amerikansk soldat i fare.» Han møtte også forsvarsminister Lloyd J. Austin III og nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan for å diskutere fortsettelsen av den sterke støtten til Ukraina, samt forberedelsene til NATOs toppmøte i Washington i juli.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg i möte med the US Secretary of Defense, Lloyd J. Austin. Foto: NATO.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*