Leder i Fremskrittspartiet vil granske ansettelsen av Jens Stoltenberg( Foto: Pia Sønsterrød)

Fremskrittspartiet vil ta initiativ til å granske prosessen som førte til ansettelsen av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef, skriver partiet på sin hjemmeside .Uansett hvem det blir, vil prosessen bli mat for Stortingets kontroll og konstitusjonskomité, skriver Aftenposten.

– FrP er kritisk til ansettelsen av tidligere Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Det er ingen tvil om at han er kvalifisert, men de tette bindingene til statsministeren, partiet og regjeringen for øvrig gjør at det kan stilles spørsmål ved ansettelsen, sier partileder Sylvi Listhaug.

– Min ambisjon er et brev med spørsmål fra en samlet komité, sier komiteens leder Høyres Peter C. Frølich til Aftenposten.

Han understreker at det ikke må forstås som en form for mistillit eller anklage.

– Jeg mistenker ikke urent trav. Det er viktig å understreke.

At han likevel mener det er helt naturlig at komiteen tar for seg utnevnelsen, skyldes stillingens betydning og den offentlige interessen og debatten rundt den.

– Da er mitt utgangspunkt som komitéleder at det er helt nødvendig at kontrollkomiteen får besvart de spørsmål og bekymringer komiteens medlemmer måtte ha. Det helt naturlig at vi sender noen spørsmål til regjeringen om prosessen.

Det er regjeringen som ansetter sentralbanksjef, men for FrP er det nå naturlig å granske hele prosessen.

– Det har vært mange hendelser som har blitt kjent i løpet av prosessen med middager, kameraderi og andre forhold som gjør at det er store grunner til å stille spørsmål ved prosessen i forkant av ansettelsen, sier Listhaug.

Fremskrittspartiets Carl I. Hagen vil ta prosessen som førte til ansettelsen av Stoltenberg opp i kontrollkomiteen på Stortinget.

– Det er uryddig dersom regjeringen har anmodet både den tidligere Arbeiderparti-statsministeren Stoltenberg og visesentralbanksjef Ida Wolden Backe om å søke. Stortinget må få svar på om regjeringen har lagt positiv vekt på hans partipolitiske karriere som finansminister, næringsminister og statsminister eller om det ikke er tillagt vekt, sier Hagen.

.Venstre vil også granske

Venstre er på samme linje som Høyre. Partiets mann i komiteen, Grunde Almeland, viser til at regjeringen har varslet en pressekonferanse om utnevnelsen fredag.

– Regjeringen har da en ypperlig anledning til å besvare mange av de åpenbare spørsmålene som har kommet i mediene i den siste tiden. Gjør de ikke det, så kommer vi til å ta initiativ i kontrollkomiteen til å få besvart de spørsmålene som gjenstår, sier han til Aftenposten.

Heller ikke han vil si stort om hvilke åpenbare spørsmål han sikter til.

– Det handler om ting som omhandler prosessen og eventuelle bindinger. Men jeg vil gi regjeringen anledningen til å redegjøre for dette først. Så får vi ta en oppsummering etterpå.

Aftenposten omtalte 9. januar at Jens Stoltenberg deltok på en privat middag 3. januar i fjor hjemme hos Knut Brundtland, hvor sentralbanksjef-stillingen var tema.

«Stillingen som sjef i Norges Bank ble nevnt på middagen den 3. januar», skrev Stoltenbergs rådgiver Sissel Kruse Larsen i en SMS til Aftenposten.

Meglertoppen Brundtland er sønn av tidligere Ap-leder og statsminister Gro Harlem Brundtland, og er en nær venn av både Stoltenberg og Støre.

På middagen deltok også oljefondssjef Nicolai Tangen. Fondet han leder, ligger under Norges Bank, og sentralbanksjefen er fondets styreleder. Tangen er en venn av Brundtland.

10. januar omtalte TV 2 nok en middag hjemme hos Brundtland. Denne var tilbake i mai i fjor. Her deltok Tangen og Støre, men ikke Stoltenberg.

«Jeg ble i mai i fjor invitert hjem til Knut Brundtland til en uformell middag med Nicolai Tangen. I samtalen kom temaet om eventuell ny sentralbanksjef opp, og Stoltenbergs navn ble nevnt av Tangen, men ikke diskutert. Jeg sa da ifra at hvis Arbeiderpartiet vant valget og vi kom i regjeringsposisjon, ville jeg i så fall være inhabil om Stoltenberg skulle være aktuell. Deretter ble det ikke snakket mer om», skrev Støre i en e-post til TV 2.

Begge middagene skjedde flere måneder før Øystein Olsen offisielt varslet sin avgang som sentralbanksjef, skriver Aftenposten.

Carl I. Hagen fotografert av Bjørn Inge Bergestuen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*