SG pre-ministerial press conference. Generalsekretær Jens Stoltenberg(Foto: NATO)

Finland ble NATO-medlem allerede på tirsdag, som tilfeldigvis er NATOs bursdag. NATO-landenes utenriksministre var samlet i Brussel, da Finlands flagg ble utenfor NATOs hovedkvarter.

– Det er en historisk dag som gjør alliansen sterkere og Finland tryggere, sier Jens Stoltenberg.

Finland blir det 31. medlem av NATO tirsdag (4. april 2023), umiddelbart før et todagers møte med allierte utenriksministre. Generalsekretær Jens Stoltenberg ønsket Finlands nært forestående tiltredelse velkommen og sa: «Det vil bli en god dag for Finlands sikkerhet, for nordisk sikkerhet og for NATO som helhet».

På møtet deres vil de allierte ta opp Russlands ulovlige krig mot Ukraina, og forventes å gå med på å starte arbeidet med å utvikle et flerårig støtteprogram. De vil også diskutere trusler og utfordringer fra sør, viktigheten av økte forsvarsinvesteringer og Kinas økende tilpasning til Russland. NATOs Indo-Stillehavspartnere og EU vil også delta for en diskusjon om de globale konsekvensene av Russlands krig mot Ukraina.

President Niinistö og Stoltenberg holder taler under arrangementet. Før flaggheisingsseremonien har presidenten og generalsekretæren et bilateralt møte og holder en felles pressekonferanse.
I tillegg til president Niinistö og utenriksminister Haavisto, deltar også forsvarsminister Antti Kaikkonen på flaggheisingsseremonien.
Tidligere har det blitt sagt at tiltredelsesdokumentene måtte flys over Atlanterhavet til Washington DC fordi papirene oppbevares av den amerikanske regjeringen. Men etter hvert som USAs utenriksminister, advokater og utenriksdepartementets arkivarer kommer til Brussel, gjør det det mulig å håndtere formalitetene på denne siden av Atlanteren i stedet, skriver Hufudstadsbladet i Helsingfors..

Finland fullverdig medlem
– Fra dette øyeblikket vil Finland være et fullverdig alliansemedlem og delta i alle våre aktiviteter, møter og militære strukturer, sier Stoltenberg.
Stoltenberg påpeker at Finland er et av få europeiske land som ikke kuttet forsvarsfinansieringen etter slutten av den kalde krigen. Når Finland blir medlem, dobles NATOs landgrense mot Russland.
– Putin startet krig mot Ukraina med den hensikt å stenge NATOs dør for potensielle nye medlemmer. Han får det motsatte, mer NATO-tilstedeværelse i de østlige delene av alliansen og to nye medlemmer i Finland og Sverige, som Finlands tiltredelsesprosess nå nærmer seg slutten på.

«NATO reagerer hvis Sverige blir angrepet eller truet»
Stoltenberg har som kjent kjempet hardt for at både Finland og Sverige skal bli NATO-medlemmer. Siden Tyrkia har motsatt seg svensk medlemskap, blir Finland medlem før naboen. Stoltenberg mener likevel at Finlands medlemskap også styrker Sveriges sikkerhet fordi Finland og Sverige samarbeider tett.
– Vi må ikke gi inntrykk av at Sverige står alene. Allierte er klare til å handle og det er umulig at Sverige kan bli truet eller angrepet uten at NATO reagerer. Spesielt med Finland som fullverdig medlem, sier Stoltenberg til Hufudstadsbladet.
– Sverige er så nært medlemskap man kan være. Vi vil gjøre enda mer for å integrere Sverige i NATOs strukturer og så snart som mulig også fullføre Sveriges medlemskap.

Finlands flagg fotografert av Helsingfors stad.

Mer støtte til Ukraina
Tirsdag vil utenriksministrene ha diskusjoner om Ukraina. Landets utenriksminister Dmytro Ivanovych Kuleba deltar. Ukraina vil presentere sine bistandsbehov og allierte forventes å kunngjøre hvordan de støtter landet.
Alliansens medlemmer har begynt å forsyne Ukraina med moderne vestlige stridsvogner og andre pansrede kjøretøy. På møtet vil medlemmene, inkludert Finland fra og med tirsdag, diskutere hvordan de kan øke støtten ytterligere og erstatte Ukrainas sovjetiske våpensystem med moderne NATO-utstyr.
– Vi vet ikke når krigen tar slutt. Men når det skjer, vil vi sørge for at Ukraina kan gardere seg mot fremtidig aggresjon. Historien vil ikke gjenta seg, erklærer Stoltenberg, på den samme pressekonferansen der han kunngjør Finlands inntreden i pakten.


Putin gjør seg klar for mer krig
Samtidig påpeker Stoltenberg at det ikke er noen som helst tegn til at president Putin vil forberede seg på fred, ifølge Hufudstadsbladet.
– Han (Putin) gjør seg klar for mer krig. Derfor står vi samlet i vår overbevisning om å holde kursen og støtte Ukraina så lenge det trengs, sier Stoltenberg.
Onsdag forbereder utenriksministrene seg til NATO-toppmøtet som skal holdes i Vilnius i midten av juli.
Utenriksministermøtet i Brussel og Finlands inntreden i alliansen faller sammen med eskaleringen av russisk retorikk de siste dagene. President Putin har erklært at Russland vil utplassere taktiske atomvåpen i Hviterussland.
– Putins kunngjøring er en del av et mønster av farlig hensynsløs atomretorikk der Russland og Putin prøver å bruke atomvåpen for å hindre oss i å støtte Ukraina for å forsvare seg selv. Men vi lar oss ikke skremme. NATO er på sin vakt og følger nøye med på hva Russland gjør. Så langt har vi ikke sett noen endringer i landets atomvåpenposisjonering som vil kreve at vi justerer vår posisjonering. Vi forblir en atomallianse. Vi avskrekker, vi forsvarer alle allierte og fortsetter å holde øye med Russland, sier Stoltenberg ifølge HBL.. Finlands president Sauli Niinistø er fotoografert av Matti Porre i Presidentens kansli. Oversetter: Erik Heming. Foto: Presidentens kansli og NATO. Int. i Bryssel.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*