Barbara Bergstrøm fikk en milliard av et amerikansk investeringsselskap

Barbara Bergström – Sveriges främsta skolentreprenör fin milliard svenske kroner for å etablere en internasjonal svensk engelsk friskole. Det fremgår av >Anders Johnsons «Besvärliga Människor- svenska entreprenører under 400 år». Boken kom ut på Timbro Forlag i 2018. Forlaget ble etablert av den finske-svenske forleggeren Timo Kärnekull.
For tusen år sedan levde den driftiga vikingakvinnan Estrid i Täby. I dag finner vi en annen driftig entreprenör, nemlig Barbara Bergström. Hun flyttet fra USA til Sverige 1968 og ble så småningom NO-lärare i en kommunal skole.

Barbara ble raskt lei av den slappa kulturen og mangelen på lederskap. Året etter friskolereformen i Sverige, 1993, grunnla Bergström sammen med en kollega »Engelska Skolan« i Stockholm. Det var en grunnskola med hovedformål at eleverna skulle ha et rolig og trygt skolemiljø, samtidig som man lærte seg verdensspråket engelsk, i begynnelsen fantes ingen penger til skolemøbler. Barbara tigget sammen overblivna möbler og material fra ulike bedrifter og fra forsvaret. Som rektor rengjorde hun skolan själv i helgene, for å spare penger. Så bygget hun opp en liten kapital i tråd med sine fortsetninger.

Interesse for engelsk

Intresset for engelsk skole blant elever og foreldre var stor. År 2002 fikk hun ta over en skole i Järfälla Kommune i Sverige, som kommunen hadde mistet kontrollen over, og hun ryddet opp og utvidet skolen som ble den beste i Järfälla. Mange av selskapets skoler har etablert seg i grisgrendte områder, der man kan få lokaler til rimelige priser og har behov for bedre skoler. Halvparten av lærærne kommer fra engelskspråklige land, og som underviser på engelsk. År 2018 arbeider rundt 700 lærere som rekrutert fra land som Canada, Storbritannia, Sydafrika og USA i dette skolesystemet.

Ville stenge skolen

Internationella Engelska Skolan (IES), som organisasjonen døptes til etter noen år, har i flere omganger måttet kjempe for sin eksistens overfor skolemyndighetene – til tross for at skolan har vist de beste akademiske resultater. År 2000 oppdaget Skolverket i Sverige att Barbara ga elevene karakterer fire ganger per leseår allerede fra sjette klasse. Om inte skolen stoppet med dette , skulle dras in, tytillatelsen til drive skole inndras. På denne tiden fikk ingen elever karakterer i åttende klasse, før elevene skulle forlate grunnskolan. Barbara ville at elevene skulle kunne følge elevenes utviklings gjennom karaktersystemet. For å overvinne denne utfordringen, innføre man et system med tegneseriegubber som fikk symbolisere ulike vurderingssteg.

Også senere har skolemyndigheter slaått ned på de velfungerende løsningene innen IES, for at»de strider mot det byråkratiska regelverket hos det »progressiva« skoletablissemanget. Myndigheter har bland annet sagt at for mye av undervisningen bedrives på engelsk, og at många lærere rekrert fra engelskspråkliga land (med en lærerutdanning som ), kritikk av at elevene oppfordres til å ha pene klær på seg, og at elever anbefalerandre å lese vissa engelske bøker under sommerferien før skolestart, at skolans ordensregler ikke overenstemmer med myndighetenes krav, samt att lærarne (og ikke elevene) bestemmer innholdet i undervisningen. Bergstrøm har sammenfattet kontakten med skolemyndigheter på følgende måte:

De har sskrevet tusenvis av sider sider gjennom disse årene og omtalt masse som etter deres mening er feil. Det merkeliga er at myndighetene har vært besatt av at de har blitt motarbeidet av Internationella Engelska Skolan og hva de har oppnådd som skoleorganisasjon.

Barbara Bergströms motto er Tough Love: »Skolen er en arbeidsplass som trenger ordning og struktur. Når voksne er eldre med auktoritet må elevene samtidig føle at det skjer med omsorg og kjærlighet.«

Å finne rett rektorer er det vanskeligste, men også det viktigste. Det kreves rett ledare som stöttar og beskytter lærarne når det blåser, og blåser gjør det på en skole – det kan være foreldre som anser at deres barn fortjener høyere vurdering eller noe annet.

Solgte til amerikanere

Internationella Engelska Skolan har utviklets til en av Sveriges ledende friskolekonserner, den största friskolan i grunnskolan. Den driver ni av de ti största friskolene i grunnskolan. År 2012 solgte Barbara Bergström IES til risikokapitalbolaget TA Associates, med nær kobling til ledende amerikanske universitet som Harvard og Cornell. Hon behöll dock 25 prosent av ägandet, og fortsatte som arbeidende styreordförande. År

2016 börsnoterades IES. Barbara Bergström var 47 år då hon grunnla Engelska Skolan. Hun er sannsynligvis den første kvinnliga entreprenøren i Sverige som har startet fra null og bygget opp en personlig på oveformue på over en milliard kroner. Da selskapet fylte 25 år i 2018 hadde den 36 skoler og nær 26 000 elever i Sverige og en børsverdi på cirka tre milliarder kroner. IES satser nå også i Spania.

Via «The Hans & Barbara Bergstrom Foundation« støttet Barbara og hennes mann, (siden 2003) utviklingen av IES, som et prosjekt for »opplysning, utdanning og medisinsk forskning i Sverige.», skriver Nordens Nyheter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*