Konsernsjef Mikael Wolf i svenske Swedbank fikk avskjed på grått papir tirsdag denne uken( Foto: Swedbank)
Konsernsjef Mikael Wolf i svenske Swedbank fikk avskjed på grått papir tirsdag denne uken( Foto: Swedbank)

Dagens Industri har hatt kontakt med en varsler, om at den at den sparkede konsernsjefen i Swedbank, Michael Wolf , kan ha gjort noe som strider mot Lov om misbruk av markedet(ref. Market Abuse Act.). Dette førte til at han ble anmeldt til den svenske Finansinspektionen, noe Mikael Wolf ikke kjente til, før han fikk sparken iSwedbank på grått papir.

Millioner i fallskjerm

Verdien av Mikael Wolfs fallskjerm er på nærmere tjue millioner svenske kroner, ifølge Nordens Nyheters beregninger.  Swedbank er en av de svenske bankene oljefondet i Norge  tror mest på. Fondet har satset noe færre milliardbeløp i Wallenbergs SEB og i Svenska Handelsbanken, som i Norge og øvrige utland går under nanet Handelsbanken. Styret i Swedbank, og Michael Wolf og har inngått en avtale om at Wolf fratrer som konsernsjef fra og med tirsdag denne uken. Endringen ble gjort på styrets initiativ. Styret i Swedbank har samtidig utnevnt Birgitte Bonnesen som konstituert konsernsjef i banken. Hun fortsettre i sin stilling som leder for Swedish Banking. En prosess for rekruttering av ny leder og konsernsjef er igangsatt og en ny CEO  vil bli presentert så snart som mulig. Swedbank er det norske oljefondets nest største svenske bankinvestering. NBIM satser over tre milliarder kroner i Swedbank, og nærmere femten milliarder kroner i de fire største svenske forretningsbankene..

Nordea største bank

Styret skriver at Michael Wolf har vært en vellykket og inspirerende leder for Swedbank i sin nåværende posisjon som leder i en av Europas sterkeste banker, med lav risiko og bærekraftig inntjeningsevne, heter det i meldingen. Wolf fortjener derfor styrets dype takknemlighet, men styret anser at det er tid for ny ledelse og en ny administrerende direktør som kan løfte Swedbank videre til neste nivå, skriver styreleder Anders Sundstrøm . Oljefondet satser 14 milliarder kroner i de fire store svenske forretningsbankene. Den største investeringen Norges Bank har foretatt er i Nordea AB, der NBIM investerer 4,8 milliarder med en eierandel på 1,37 prosent. Swedbank er nest største investering på 3,2 milliarder med en norsk eierandel på 1,51 prosent. Fondet satser 2,7 milliarder i Wallenberg-banken  SEB og i Handelsbanken( 2,7 milliarder med eierandeler på 1,31 prosent respektive 1,24 prosent.

Får tjue millioner

Ifølge betingelsene i kontrakten hans, vil Michael Wolf motta 75 prosent av lønnen i løpet av en 12-måneders oppsigelsestid og sluttvederlag på ytterligere 75 prosent av lønn i 12 måneder. Michael Wolf nåværende årslønn er 13 millioner svenske kroner. Fradrag mot lønn og etterlønn vil gjøres mot inntekt opptjent fra nytt arbeid, skriver styret i pressemeldingen. Nordens Nyheter har altså regnet ut at verdien av Wolfs fallskjerm er på tjue millioner svenske kroner. Det norske oljefondet satser altså nesten femten milliarder kroner i de fire store svenske forretningsbankene, der lønnsnivået for toppledere er langt høyere enn i de norske bankene( søk i Nordens Nyheters arkiv).

Styreleder Anders Sundstrøm i Swedbank, kom med beskjeden om at konsernsjefen i Swedbank hadde fått sparken på grått papir( Foto: Swedbank)
Styreleder Anders Sundstrøm i Swedbank, kom med den tunge beskjeden om at konsernsjefen i Swedbank hadde fått sparken på grått papir( Foto: Swedbank)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*