Kan Norge og Norden vis vei i en fremtidig europeisk forsvarsallianse? Det spørsmålet reiser redaktør Harald Pettersen i en debattartikkel Nordens Nyheter søndag. Nordiske soldater som trener sammen, fotografert av  Jimmy Croona Försvarsmakten

Av Harald Pettersen

Flere analytikere har i den senere tid pekt på at den klassiske NATO-alliansen er i ferd med å slå sprekker. Dette hevder man er nedtoning av et USAs nedtoning og minkende interesse for et forsvarspolitisk samarbeid med Europa og en uforutsigbar og diffus Trump-retorikk. – Derfor tar nå stadig flere til  for at det er på tide å bygge sterkere europeiske forsvarsallianser Og, som Nordens Nyheter en rekke ganger har pekt på, å bygge opp mer effektiv nordisk forsvarsallianse, som også kan samsvare bedre inn i den europeiske konstellasjon – både når det gjelder forsvar og Norden som enhet vis a vis EU.

Nå tar også et parti som SV dette tema på alvor. Og vi seier: velkommen etter. I en rekke reportasjer i avisen Klassekampen er det blåst liv i både nordisk og europeisk tankegods med utgangspunkt i et mulig svekket NATO. Og sist ute var SV-leder Audun Lysbakken, som både vil bruke mer penger på det norske forsvaret og bygge en nordisk forsvarsallianse.

Mer uforutsigbart

En nylig presentert rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt avdekker at Norges forsvarsstrategi mangler enhver realisme. Skal gjeldende langtidsplan for Forsvaret gjennomføres, er Norge nødt til å skyte inn 100 milliarder kroner mer en planlagt i forsvarsbudsjettene. Ifølge Klassekampen så har selv Høyres utenriksminister Ine Eriksen Søreide vedgått at USA nå fremstår som mer uforutsigbar enn før. Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide mener at Norge nå må orientere seg mer mot Europa.

Lavprioritert Europa

SVs Audun Lysbakken sier til samme avis at supermaktene i fremtiden vil være USA og Kina. USA kommer ikke til å prioritere Europa i en stadig farligere verden, hvor vi ikke lenger kan stole på amerikanerne i en eventuell krisesituasjon. Han mener også at Russlands militære opprustning må tas alvorlig.

– Problemet er at norsk utenrikspolitikk går på auto-pilot, sier Lysbakken. Landskapet endrer seg raskt. USA vender blikket bort fra USA og mot Asia. I tillegg glir amerikanske og norske interesser fra hverandre. De hisser til handelskrig, undergraver klimapolitikken og FN, stikk i strid med det Norge ønsker, sier han.

Ikke overilet

I en tradisjonell og historisk, både handelsmessig og sikkerhetspolitisk kontekst, ville det være overilet å bryte kontakt med NATO nå. Men som vi har innsett med norsk oljeutvinning og –politikk; det går mot utfasing på sikt og alternative virksomheter må etableres. Også slik innen vår sikkerhets- og alliansepolitikk. Norske myndigheter bør parallelt med en aktiv tilstedeværelse i NATO-samarbeide pleie en mer forsvarspolitisk kontakt og –allianse med de øvrige nordiske landene. Dette gjelder både når det gjelder innkjøp av materiell og i rene praktiske militære øvingsoperasjoner, 

 

Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO(Foto: NATO Int.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*