Russian Gas Flow to Europe(Source: Rystad Energy)

EU-forslag kan kutte kostnader, men det gjenstår et grunnleggende problem. Stopp av russisk gasseksport til Europa, gjør Norge til Europas viktigste gassleverandør.

 Av senior analyst, Zongqiang Luo, Rystad Energy:

Måneder med geopolitisk krangel har forlatt det europeiske gassmarkedet, med volatile priser som stammer fra mangel på tilbud, potensiell markedsintervensjon og større usikkerhet.
Etter de fleste eksperter og beslutningstakeres syn er gassmarkedet ødelagt – men hvordan det skal støttes eller fikses er en pågående samtale uten noen klar løsning i sikte.

Det som er sikkert er at det europeiske gassmarkedet er ugjenkjennelig fra et år siden.
Den siste måneden har gass handlet i området 195 til 346 dollar per megawattime, noe som tilsvarer en oljepris på mellom 331 og 588 dollar per fat.

Gass er den viktigste varen i Europa.
Tyskland brukte rundt 35,39 milliarder euro i 2021 på importert rørgass ved den tyske grensen, eller omtrent 1 % av landets bruttonasjonalprodukt (BNP).
I år hadde Tyskland allerede brukt 30,84 milliarder euro på gass ved halvårsskiftet på grunn av de skyhøye gassprisene, ifølge det offentlige byrået BAFA.
Hvis dette fortsetter, er landet på vei til å doble sine utgifter til gass innen utgangen av dette året.

Å erstatte bare halvparten av gassstrømmene fra Russland vil være en monumental oppgave som krever store investeringer og tid.
Gassens rolle i den europeiske kraftmiksen er sikret i flere tiår fremover, men uten en gjenoppretting av russiske strømmer eller økt tilførsel fra andre steder, vil den sannsynligvis ha mindre.

TTF-prisene falt på pristaksnakk
Den nederlandske Title Transfer Facility (TTF) første månedspris ble satt til €193 per megawatt-time (MWh) eller $56 per million britiske termiske enheter (MMBtu) den 12. september, ned fra en rekord på €346 per MWh ($99 per MMBtu) ) 26. august. Prisene falt på tegn på at EU kan bruke tiltak for å begrense gass- og elektrisitetsprisene og konsekvent innsats fra EU-medlemmene for å øke gasslagringen for den kommende vinteren.

I det amerikanske gassmarkedet falt prisen på Henry Hub (HH) under 8 dollar per MMBtu, først og fremst på grunn av mildvær og nyheter om at US Environmental Protection Agency (EPA) avslo en forespørsel fra den ledende amerikanske LNG-eksportøren Cheniere om å unnta sine turbiner ved LNG-eksportterminaler.

Selv om prisspredningen mellom TTF og Japan Korean Maker (JKM) har blitt mindre, er asiatiske gasskjøp for den kommende vinteren fortsatt presset av dagens høye priser, og Japan søker flere alternativer som fyringsolje for kraftproduksjon.

Mindre russisk gass til Europa
Totale forsyninger av russisk rørledningsgass til Europa (inkludert via TurkStream-rørledningen) har sunket med omtrent 80 % til 70-80 millioner kubikkmeter per dag (MMcmd) fra omtrent 380 MMcmd i september 2021.

Europa har importert mer enn 9 millioner tonn LNG per måned i seks måneder på rad siden Ukraina-krigen startet i slutten av februar, ifølge data fra Rystad Energys LNG Trading Solution.
Total LNG-import til Europa er om lag 77 millioner tonn fra januar til august, som er om lag 60 % høyere enn i samme periode i fjor.

Norge har blitt den største gassleverandøren for rørledninger til Europa, med rørledningsstrømmer som gradvis gjenoppretter seg til 266 MMcmd etter planlagt vedlikehold.
I mellomtiden er gassforsyningen fra Afrika og Aserbajdsjan relativt flat med rundt 100 MMcmd fra Afrika og 20-30 MMcmd fra Aserbajdsjan i august.

Dette betyr at dagens russiske gassforsyninger nå utgjør mindre enn 10 % av europeisk gassimport.

Etter den ubestemte stansen av Nord Stream 1 på grunn av oljelekkasjen oppdaget under vedlikehold i slutten av august, forblir russiske rørledningsstrømmer via andre ruter relativt stabile.
Sudzha, det eneste fungerende ukrainske transittinngangspunktet fra Russland etter force majeure i Sokhranivka i midten av mai, registrerte gassforsyning på 41 MMcmd, mens TurkStream ga 38 MMcmd.
Men at EU innfører et pristak på russisk gassimport kan føre til at gassforsyningen fra Russland stopper helt.

EU-president Ursula von der Leyen( (Foto: EU-kommisjonen)

Redaksjonens anmerkning: Denne analysen er fra 13. september 2022 og dette bildet gjør Norge til Europas viktigste gassnasjon.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*