EU-kommisjonen og Nordisk Investeringsbank (NIB) har signert en InvestEU-garantiendring der NIB blir implementeringspartner også for Norge og Island. Tillegget av disse to landene øker NIBs totale utlånskapasitet under Invest EU-programmet til EUR 994. Dette forventes i sin tur å mobilisere offentlige og private investeringer på rundt EUR 3 milliarder totalt. På bildet ser vi president og CEO Andre Küüsvek i Noirdiska Investeringsbanken og Commissioner for Economy i EU Paolo Gentiloni.

Norge og Island næmere EU

Etter endringen kan EU-garantien under InvestEU nå brukes av NIB til å støtte prosjekter i Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Polen og Sverige. Utvidelsen av NIB InvestEU-tilbudet til islandske og norske prosjektledere ble gjort mulig ved at Island og Norge ble medlem av InvestEU Fund. Begge landene signerte bidragsavtaler med EU-kommisjonen i mai 2023, noe som gjør dem til de første ikke-EU-landene som deltar i programmet. NIB vil nå kunne tilby finansiering på Island og Norge under sitt InvestEU-gjeldsprodukt på tvers av de to politiske vinduene Bærekraftig infrastruktur og forskning, innovasjon og digitalisering. InvestEU-garantien har som mål å øke risikotakingen implementeringspartnere, for å lette mobiliseringen av offentlige og private investeringer i tråd med EUs politiske prioriteringer.

Betyr mer langsiktig investering

InvestEU-programmet gir EU avgjørende langsiktig finansiering ved å utnytte betydelige private og offentlige midler til støtte for en bærekraftig utvinning. Det vil også bidra til å mobilisere private investeringer for EUs politiske prioriteringer, som den europeiske grønne avtalen og den digitale overgangen. Programmet består av tre komponenter: InvestEU Fund, InvestEU Advisory Hub og InvestEU Portal. InvestEU-fondet vil bli implementert gjennom finansielle partnere som vil investere i prosjekter som bruker EUs budsjettgaranti på 26,2 milliarder euro. Hele budsjettgarantien vil støtte investeringsprosjektene til implementerende partnere, øke deres risikobærende kapasitet og har dermed som mål å mobilisere mer enn 372 milliarder euro i private investeringer. Den nordiske investeringsbanken (NIB) er den internasjonale finansinstitusjonen i Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge og Sverige. Banken arbeider for en velstående og bærekraftig nordisk-baltisk region ved å finansiere prosjekter som forbedrer produktiviteten og er til fordel for miljøet. NIB finansierer private og offentlige prosjekter i og utenfor medlemslandene. Les mer hos NIB og InvestEU. For ytterligere informasjon, vennligst kontakt Dmitri Kouznetsov, direktør, leder for offentlig sektor og verktøy, +358505765080, Dmitri.Kouznetsov@nib.int Lovisa Sommerholt, Associate Banker, +358 10 618 0508, Lovisa.sommerholt@nib.int Denne informasjonen ble brakt til deg av Cision http://news.cision.com

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*