President Joe Biden forbereder presidentembedet(Foto: Pixabay)

Så ble det endelig klart at Jo Biden (D) blir USAs 46. president – den eldste som blir innsatt noensinne. Biden er en erfaren politiker. Han har klasse og stil. Nå kan han med visepresidenten, Kamale Harris, de kommende fire år bidra positivt til gjenopprettelse av en heller amatørmessig og tilfeldig politikk vi har sett av forgjengeren, Mr. Trump. Et vulgært, udisiplinert og politisk inkompetent element som har skapt mye rot og uforutsigbarhet både innad i USA og i verden for øvrig.

Av Harald Pettersen

Å tro at en businessmann skal klare å lede en nasjon som en statsmanns og med politikernes kompetanse, er som å tro på julenissen. Og det er det dessverre så mange som gjør i USA, jfr. konspirasjonsteorier som flagrer, både på hel- og halvstang. Og det skumle ved dette valget var at hele 70 millioner amerikanere tror på disse budskapene som har regnet ned de siste fire årene.

Til Forveksling lik

Mye av den samme retorikken og budskapene som kom fra Trump er til forveksling like de samme som var da Franklin D. Roosevelt stile til gjenvalg i 1937. Store deler av pressen og sterke nasjonalistiske grupperinger hadde fått nok av denne kommunisten som stod i ledtog med selveste Marx og Stalin. Hans New Deal politikk var rendyrket sosialisme, hevdet mange. Men, som analytikere skrev da Roosevel ble gjenvalgt med knapt flertall riktignok, at heldigvis så seiret fornuften! Aftenposten hadde lørdag en svært illustrerende tegning fra Det ovale kontor hvor Trumps etterlatenskaper lå vilt strødd utover, og en gedigen ryddesjau som venter den kommende administrasjonen. For ja, her må opprydding til!

Joe Biden ønsker seg et «United States» igjen(Foto: Pixabay.)

Fire positive år

Likevel er det all grunn til å se positivt på de kommende fire årene med Biden og Harris ved roret i Det hvite hus. Utfordringene er det tonnevis av innad i USA. Splittelse mellom høyre- og venstre-krefter, motsetning mellom nykristne og liberale, våpenlov, helseforsikring og abortlov, bare for å nevne noen saker.

For oss på andre siden av Atlanteren bør jo fokus nå være å se hvordan USAs utenrikspolitikk vil å bli. Statsminister Erna Solberg sa nylig at USAs politikk fremover nok vil langt mer forutsigbar og mer på linje med internasjonale avtaler og konvensjoner.

Positivt for Europa

For europeere og nordister vil et kikk inn i krystallkulen i alle fall bidra til optimisme med hensyn til de signaler som har kommet fra den påtroppende administrasjonen. Vi har grunn til å vente et USA som helhjertet støtter en NATO-allianse. Det militære nærværet er av særlig betydning for oss i Norge som ikke har den direkte EU-tilknytningen. Også med tanke på både videre transatlantisk samarbeid med EU og USA, for videre støtte av OECD, FN, WHO og Paris-avtalen.

Det er med glede og forventing vi ser frem til datoen for innsettelse av USAs 46. president (20. januar 2021).

Joe Biden forbereden 20. januar neste år(Foto: Pixabay)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*