Svenske og finske offiserer undertegner forsvarsavtale(Foto: Cision)

Den 27. mars 2023 signerte det finske og svenske forsvaret en rammeavtale for en felles
rekke skytevåpen med Sako Ltd ved Sako-fabrikken i Riihimäki. Avtalen ble signert av generalmajor Jari Mikkonen, direktør for det finske forsvarets logistikk Kommando på vegne av den finske forsvarsministeren, ved brigadegeneral Jonas Lotsne, landdirektør Systemer hos det svenske försvarets materielverk (FMV) og, på vegne av Sako Ltd, av Raimo Karjalainen, administrerende direktør og styremedlem og Dott. Franco Gussalli Beretta, styreleder.

-Vi setter stor pris på avtalen og takker det svenske og finske forsvaret for det gode samarbeidet med Sako Ltd. og tilliten de har vist oss. Med denne avtalen kommer Sako Ltd. tilbake til å være en produsent av halvautomatiske og automatiske våpen,” sier Raimo Karjalainen, administrerende direktør og Styremedlem i Sako Ltd.

Rammeavtalen vil gjøre Finland og Sverige i stand til å anskaffe nye skytevåpen på en kostnadseffektiv måte. Den vil i første omgang løpe over 10 år, etterfulgt av tre syvårige opsjonsperioder frem til 31. desember 2053.
I den første fasen vil Finland anskaffe automatrifler og personlige vernevåpen for feltprøver. De
Prisen for oppkjøpet, inkludert moms, vil være ca. € 0,7 millioner.-Rammeavtalen mellom det finske forsvarets logistikkkommando, det svenske forsvaret Materieladministrasjon og Sako Ltd for anskaffelse av skytevåpen er en fortsettelse av flere tiår med samarbeid mellom Forsvaret og Sako Ltd. Fremtidens våpensortiment forberedes til gradvis erstatte Forsvarets nåværende automatrifler, selvladende skarpskytterrifler og tunge skarpskytterrifler.

Ministre overvar signering av avtalen

Forsvaret forbereder etappevis utfasing av dagens våpensystemer, noe som skal sikre en
kontrollert og kostnadseffektiv utfasing av dagens system, sier generalmajor Jari Mikkonen, direktør
av den finske forsvarsstyrkens logistikkkommando.» Ved samme anledning foretok Sverige sin første serieanskaffelse av automatgevær og personlig verneutstyr
våpen gjennom rammeavtalen.

Antall våpen som Sverige kjøper er betraktelig. Den første avtalen vil dekke skytevåpen til en verdi av ca. SEK 875 millioner (78 millioner €). «Den undertegnede avtalen vil ha en betydelig innvirkning på veksten i Sakos virksomhet og på forsvaret
og forsyningssikkerhet for begge land. Sako Ltd sine produkter sikrer at både den finske og svenske
Forsvarsstyrker vil ha toppmoderne produkter for å sikre sikkerheten til sine land. Avtalen
vil ha stor betydning på sikt, og vil ha betydelig betydning for sysselsettingen i Sako.
Allerede på dette stadiet involverer prosjektet flere titalls fagpersoner som har vist utmerket
engasjement og dedikasjon til prosjektet. I tillegg til nye arbeidsplasser vil prosjektet også ha en betydelig
innvirkning på nye investeringer og Sakos underleverandører. Vi er veldig takknemlige overfor eieren av Beretta Holding av selskapet, som har satt sin lit til selskapet vårt og lagt forholdene til rette for at Sako
delta i realiseringen av denne kontrakten, fortsetter Raimo Karjalainen, administrerende direktør og styremedlem fra Sako Ltd.

Kjøper snikskytterrifler

Forsvarets materielverks anskaffelser på dette stadiet dekker 5,56×45 og 7,62×51 kaliber angrepsrifler, 7,62×51 kaliber snikskytterrifler og .338 Lapua Magnum (8,6 mm).

«Avtalen som ble signert i dag, vil påvirke praktisk talt alt personell i det svenske forsvaret, som i det lange løp vil termin har tilgang til nye moderne våpen. Vi tar nå et stort skritt mot å erstatte praktisk talt alle våpen i våre væpnede styrker, og det er veldig gledelig, sier Jonas Lotsne, direktør for Land Systems ved Svenska Försvarets Materielverk FMV.De nye våpnene som skal kjøpes vil erstatte AK4 og AK5 angrepsriflene og Psg90 snikskytterriflen i bruk.

Finsk-svensk forsvarsavtale undertegnet( Foto: Cision)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*