Inflasjonen målt som KPIF, som er målet Riksbanken spesielt følger, falt til en årsrate på 2,5 prosent i februar. Det var både lavere enn ventet og lavere enn Riksbankens egen prognose. Den svenske inflasjonen avtok i februar. Inflasjonen målt som KPIF, som er målet Riksbanken spesifikt følger, falt til en årlig rate på 2,5 prosent i februar, viser ny statistikk fra SCB. Det var både lavere enn ventet og lavere enn Riksbankens egen prognose. Den svenske sentralbanksjefen Erik Thedeeen ventes å senke denten til mellom 2-og 3 prosent dersom utviklingen fortsetter, skriver Nordens Nyheter.

På Norges Banks møtet 24. januar 2024 besluttet komiteen å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent.Dersom den svenske renten faller til mellom 2 og tre prosent må den norske sentralbanken redusere renten tilsvarende under våren, sier norske eksperter Nordens Nyheter har snakket med. Nordens nyheter har et intervju med Öystein Dörum i NHO om hva som påvirker styringsrenten i Norge.

Årlig høring i Riksdagen

Riksbanksjef Erik Thedéen innledet den årlige høringen i Riksdagen i desember ,med å oppsummere det siste året og bemerket at det har skjedd mye i Riksbanken og i omverdenen som har påvirket driften. «2023 var preget av den høye inflasjonen som påvirket husholdninger og bedrifter svært negativt. Vårt fokus har vært å få ned inflasjonen innen rimelig tid. Vi har også måttet forholde oss til den forverrede ytre og sikkerhetsmessige situasjonen, og vi har kommet langt med vårt nye oppdrag for å sikre at utbetalinger skal fungere i fredstidskrisesituasjoner og i høy beredskap. Vi har også iverksatt en rekke tiltak for å redusere risikoen i Riksbankens balanse.» I andre del av høringen var dagens pengepolitikk i fokus. Temaet startet med å oppsummere styrets siste pengepolitiske vedtak fra februar.

Inflasjonen har falt

-Inflasjonen har falt de siste månedene og er på fastere grunn. Vår vurdering er derfor at rentetoppen ser ut til å være nådd. Dersom utsiktene for inflasjonen fortsetter å være gode, utelukker vi ikke at styringsrenten kan bli satt ned i første halvår i år. Om tre uker har vi vårt neste pengepolitiske møte. Før det skal vi veie opp all ny informasjon og gjøre en ny vurdering av hvilken pengepolitikk som er egnet for at vi skal ha lav og stabil inflasjon i Sverige.» Svenske eksperter tror nå på to eller tre rentesenkninger för eller like over sommeren. Ekspertene tror på to senkninger för juni.

Federal Reserve viktig for lange renter

Sjefökonom Öystein Dørum sier til Nordens Nyheter at renteökningene i Norge er forårsaket av at større land rundt oss setter ned renten.

  • ESB(ECB), den europeiske sentralbanken er viktigst for de kortere rentene
  • Federal Resaerve i USA aer större for de lengre rentene. Det har betydning for de lange fastlånsrentene.

Öystein Dörum sier videre at enn NHO önsker å sette ned renten mer enn det Norges Bank trolig vil gjöre. Svensk presse skriver at det er viktig hva ESB gjör, og i dansk presse fölger man den europeiske sentralbanken for den danske kronen som idag er sterkest i Norden.

Sjefökonom Öystein Dørum er her fotografert under Arendalsuka(Foto:NHO.). Riksbanksjef Erik Thedeen er fotografert av Sveriges Riksbank ved tiltredelsen i Riksbanken.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*