TotalEnergies frykter rekordhøy oljepris.

Den lenge varslede og etterlengtede vekstrekylen post Covid ser ut til å være i emning. OECDs ferske prognose for den globale veksten i 2021 ble i mai oppjustert til 5,8%, fra 5,6% i mars. Til neste år spår OECD at veksten blir på fortsatt solide 4,4% (opp fra 4,0% i mars). Vekstanslaget for innværende år er oppjustert på tross av at India den siste tiden har opplevd en voldsom koronabølge, med betydelige negative konsekvenser for økonomien. Landet ventes likevel å oppnå en vekst på snaue ti prosent i år. Det globale vekstoppsvinget blir drevet av Kina (8,5%) og USA (6,9%), mens Eurosonen (4,3%) og Japan (2,6%) opplever svakere vekst,, skrev Fondsfinans i sin markedsrapport for mai..

Den globale innkjøpssjef-indeksen (PMI) steg i mai til det høyeste nivået siden 2006, og bekrefter dermed at den økonomiske veksten er sterk. Mobilitetsdata viser at folk i de fleste land oppholder seg stadig mer utenfor hjemmet. Dette er også en indikasjon på at koronabekjempelsen går sin gang og at den økonomiske aktiviteten er på rask vei oppover.

Rogers råvareindeks steg med mer enn 2% i mai måned. Hittil i år er indeksen opp nærmere 24%, målt i USD. Både energi- og metallindeksene leverte positive bidrag i mai, mens underindeksen for jordbruksvarer falt litt tilbake etter en voldsom oppgang i april.

Pris på naturgass opp

Rogers energiindeks steg med nærmere 4% i mai, målt i USD. Indeksen er opp nærmere 34% så langt i år. Brent- og WTI-oljen steg mellom 3% og 4% forrige måned, og endte på henholdsvis 69,6 USD per fat og 66,3 USD per fat. Naturgassprisene i USA, målt ved Henry Hub steg nær 2% i mai, mens naturgassprisene i Europa steg nærmere 5%. En forklaring på økte gasspriser i Europa er at man fortsatt fyller opp lagrene etter en svært kald vinter. Dette vil sannsynligvis avta fremover, noe som kan påvirke gassprisene negativt.

På OPEC+ møtet i starten av juni ble man enige om å forlenge planen om videre produksjonsøkning ettersom oljeetterspørselen øker i takt med gjenåpningen av samfunnet. I mai har det versert rykter om at USA og Iran kan bli enige om en ny atomavtale. Dette vil i så fall bety at Iran igjen kan eksportere olje til resten av verden, og vil potensielt påvirke oljeprisen negativt.

Verdens oljelagre fortsetter å falle, men er fremdeles på et høyere nivåer enn før pandemien. Tall fra USA viser at amerikanere kjørte flere miles denne Memorial Day helgen enn hva de gjorde i 2019 og 2018. Frem mot sommeren forventes det nå at amerikanerne kommer til å kjøre mer bil enn tidligere år, noe som vil være positivt for oljeetterspørselen.

Slik kan Paris-målene nås

I midten av mai kom Det internasjonale energibyrået (IEA) med en rapport på hvordan verden kan nå målene fra Paris avtalen. En av konklusjonene fra rapporten, som har fått mest spalteplass i Norge, er at det ikke er behov for flere nye olje- og gassfelt etter 2021. Sjefen i energiselskapet TotalEnergies (tidligere oljeselskapet Total), Patrick Pouyanne, er ikke enig med IEA da han mener at stans i nye olje- og gassfelt på sikt vil føre til en kraftig økning i oljeprisen.

Rogers metallindeks steg med nærmere 5% i mai og er nå opp ca. 15% hittil i år. Kobberprisene steg med over 4%, mens aluminiumsprisene flatet noe ut i mai måned. Gull- og sølvprisene steg rundt 8% i forrige måned. Prisene på platina og palladium falt med henholdsvis -2% og -4% i mai.

Rogers jordbruksindeks falt med litt over -1% i mai måned (målt i USD), og er opp over 19% så langt i år. Noen av de jordbruksvarene som har steget mest hittil i år, som mais og tømmer, hadde størst prisnedgang i mai.

Tall fra Fish Pool viser at prisene på fersk laks steg med over 15% i mai måned, og lå på over 70 kroner per kilo ved utgangen av måneden. Det er ventet at etterspørselen etter laks kommer til å ta seg kraftig opp over sommeren når restaurantene igjen åpner opp i Europa. Samtidig er det en frykt for at tilbudet fra Chile vil være svekket fremover, noe som kan presse lakseprisene ytterligere opp.

Karbonprisene i Europa steg også noe i mai, og ligger nå på over 50 euro per tonn, skriver Fondsfinans.

CEO Patrick Poyanne i TotalEnergies(Foto: Wikipedia.org)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*