Denne helgen ga de amerikanske senatorene Lisa Murkowski og Dan Sullivan en uttalelse angående de elleve kinesiske og russiske militærfartøyene som opererte utenfor kysten av Aleutian Islands i Alaska forrige uke. De republikanske senatorene uttrykte bekymring over hendelsen og hevdet å ha blitt orientert om saken av militære tjenestemenn.

«Vi har vært i nær kontakt med ledelsen fra Alaska Command i flere dager nå og mottatt detaljerte klassifiserte orienteringer om de utenlandske fartøyene som passerer amerikansk farvann i nær Alaska,» sa senator Murkowski. «Dette er en sterk påminnelse om nærheten til både Kina og Russland, så vel som den viktige rolle USA spiller i vårt nasjonale forsvar og territorielle suverenitet.» Senator Murkowski la til at inngrep som dette viste behovet for å sikre økt finansiering og ressurser for å utvide det amerikanske militærets kapasitet og kapasitet i Alaska.

Autoritær aggressjon

Senator Sullivan sa at inngrepet var en påminnelse om et skiftende sikkerhetslandskap, definert av «autoritær aggresjon ledet av diktatorene i Beijing og Moskva.» «Som anerkjennelse av denne virkeligheten og statens enestående strategiske plassering, har jeg i årevis presset på marinen og hver påfølgende administrasjon for å forplikte seg til en større tilstedeværelse av marine-, kystvakt- og marinekorps i Alaska, flere arktiske fartøyer, og mer infrastruktur for å være vert for disse eiendelene, som dypvannshavnen Nome, sa senator Sullivan. I fjor sommer fant et lignende innfall sted utenfor kysten av Alaska, og senatoren berømmet den amerikanske marinen for dens mer robuste respons denne gangen. – Gitt at responsen vår var lunken, oppfordret jeg på det sterkeste senior militære ledere til å være klare med en mye mer robust respons dersom en slik felles kinesisk/russisk marineoperasjon skulle inntreffe utenfor kysten vår, sa senator Sullivan. «Av den grunn ble jeg oppmuntret over å se at denne siste inntrengningen ble møtt med fire US Navy destroyere, som sender en sterk melding til Xi Jinping og Putin om at USA ikke vil nøle med å beskytte og forsvare våre vitale nasjonale interesser i Alaska. ” Den kinesiske ambassadens talsperson Liu Pengyu sa til CNN at operasjonen var i henhold til en årlig samarbeidsplan mellom kinesiske og russiske militære og hevdet at handlingen «ikke var rettet mot noen tredjepart og ikke har noe å gjøre med den nåværende internasjonale og regionale situasjonen».

Photo:Coast Guard Commandant Adm. Linda Fagan; Rep. Mary Peltola, D-Alaska; Sen. Dan Sullivan, R-Alaska; and Sen. Lisa Murkowski, R-Alaska, are seen Friday, June 9, 2023, at a Coast Guard change of command ceremony in Juneau. (Photo by James Brooks/Alaska Beacon). Source Alaska Today.

Translation to Norwegian: Erik Heming Nordic News.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*