CFO Marianne Wiinholdt i danske Ørsted AS(Foto:Ørsted)

Energiselskapet Ørsted i Danmark er rangert som det mest bærekraftige selskapet i verden i den såkalte Corporate Knights 2020 Global 100-indeksen. For et tiår siden var selskapet et av de mest fossile brennstoffintensive energiselskapene i Europa.

Den danske staten eier 50,1 prosent av «Danmarks Statoil», som idag er blitt en mønsterbedrift innen ren energi, med siviløkonom Marianne Wiinholdt fra Norge, som økonomisjef (CFO),etter utnevnelsen i 2013. Den norske stats oljefond har investert 3,9 milliarder kroner(1,03 prosent eierandel) i det tidligere Dong Energy, som idag altså heter Ørsted AS, etter at NBIM har offentliggjort ferske beholdningstall fra for sine investeringer i 2019.

Oljefondet i Norge har investert 71 milliarder NOK i 41 danske selskaper. Nordens Nyheter går gjennom fondets nordiske og deretter europeiske investeringer i 2019.

Legemidler på topp

Oljefondets investeringer i legemiddelselskapene Novo Nordisk og Novoenzymes i Danmark ligger på 22, 5 milliarder norske kroner for det førstnevnte selskapet og 6 milliarder i det andre der det norske finbansdepartementet eier 4,86 prosent av selskapet. I Novo Nordiske er eierandelen på 1,84 prosent. NBIM eier hele 3 prosent av « kriserammede» Danske Bank og satser 3,7 milliarder norske kroner. I Carlsberg og AP Møller Maersk har oljefondet investert 3 milliarder i hver av dem, og i Danmark utgjør disse selskapene et slags «konsern» der AP Møller med styreleder Anne Uggla har stor inflytelse, skriver Norden Nyheter i en analyse.

Med på Ormen Lange

Ørsted A/S, tidligere Dong Energy , er en nordisk energigigant som nå også driver med utforskning og produksjon av olje og gass. Ørsted ble dannet som Dansk Naturgass A/S i 1972 og fikk navnet Dansk Olie og Naturgas A/S. I 2002 døpte man selskapet om til Dong Energy. I 2017 endret selskapet navnt til Ørsted oppkalt etter den danske fysikeren Hans Christian Ørsted. Datterselskapet Dong Norge A/S ivaretar selskapets interesser på norsk sokkel( Ormen Lange). Danske Ørsted har også aksjer i Kraftgården AB i Sverige og Narvik Energi og Salten Kraftsamarbeid, skriver Nordens Nyheter

Danske Dong Energy Norge er med på Ormen Lange-feltet(Foto>: Wikipedia)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*