Statsminister Mette Fredriksen fotografert under utnevnelsen i 2019.(Statsministeriet.dk)

KØBENHAVN, Danmark advarte torsdag om en økende spionasjetrussel fra Russland, Kina, Iran og andre, nkludert i Arktis, ifølge Reuters. Den danske sikkerhets- og etterretningstjenesten sa at det hadde vært mange eksempler på forsøk på spionasje mot Danmark, hvis aktive globale rolle har bidratt til å gjøre landettil et fristende mål for spionasje.

– Trusselen fra utenlandsk etterretningsvirksomhet mot Danmark, Grønland og Færøyene har økt de siste årene, sa Anders Henriksen, leder for kontraetterretning ved den danske sikkerhets- og etterretningstjenesten, i en rapport.
Grønland og Færøyene er suverene territorier under kongeriket Danmark og også medlemmer av Arktisk råds forum. København håndterer de fleste av deres utenriks- og sikkerhetssaker.

Russisk fornektelse

Rapporten siterte en hendelse fra 2019 med et forfalsket brev som hevdes å være fra Grønlands utenriksminister til en amerikansk senator som sa at en uavhengighetsavstemning var i ferd med å komme. Det er høyst sannsynlig at brevet ble fabrikkert og delt på Internett av russiske påvirkningsagenter, som ønsket å skape forvirring og en mulig konflikt mellom Danmark, USA og Grønland,» heter det i Reuters reportasje. I en e-post til Reuters avviste Russlands ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, påstanden om brevet som falskt.

Han knyttet de bredere anklagene mot Russland til en spionskandale der USA angivelig brukte et partnerskap med Danmarks utenlandske etterretningsenhet for å spionere på høytstående tjenestemenn i nabolandene, inkludert den tidligere tyske kansleren Angela Merkel. Barbin sa at påstandene «utelukkende bør betraktes som en operasjon for å dekke over skandalen med at danske myndigheter har gitt det amerikanske nasjonale sikkerhetsbyrået tilgang til kommunikasjonskabler som går gjennom dansk territorium».

Stormakter er interessert
Arktis har økende geopolitisk betydning, med Russland, Kina og USA som ser på endringer i tilgang til naturressurser, sjøveier, forskning og militært strategiske områder. Den danske rapporten hevder også at utenlandske etterretningstjenester – inkludert fra Kina, Russland og Iran – prøvde å komme i kontakt med studenter, forskere og selskaper for å utnytte informasjon om dansk teknologi og forskning. Reuters fant i november at en kinesisk professor ved Københavns Universitet utførte genetisk forskning med det kinesiske militæret uten å avsløre sammenhengen.
Torsdagens rapport sa at NATO-medlemmet Danmarks aktive internasjonale rolle, åpenheten i samfunnet og høye nivåer av teknologisk kunnskap alle tjente til å gjøre landet «et attraktivt mål for utenlandsk etterretningsvirksomhet».
Verken den kinesiske eller iranske ambassaden svarte på forespørsler om kommentarer, skriver Reuters.

(Oversettelse til norsk Erik Heming)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*