CEO Allain Bellevvare i kanadiske Bombardier kan si opp hele to tussen ansatate i Sverige i verste fall( Foto: Bombardier)
CEO Allain Bellevare i kanadiske Bombardier kan si opp hele to tusen ansatte i Sverige i verste fall. (Foto: Bombardier)

Den kanadiske flyprodusenten Bombardier reduserer antall ansatte med sju tusen i 2016 og 2017, for å tilpasse selskapet til dagens markedsforhold. Dette tilsier at selskapet må redusere med sju tusen over hele verden. Dette tiltaket skal sikre selskapets øvrige 64.000, skriver pr4esident og CEO Alain Bellemare,  i det kanadiske konsernet Bombardier i en pressemelding. Bombardier Sweden har nærmere to tusen ansatte, som i verste fall kan miste jobben, skriver Nordens Nyheter.

Global nedtur

Den kanadiske fly og jernbaneprodusenten merker nå den globale konjunkturnedgangen. Selskapet har hovedbbase i Canada og Europa, der selskapets luftfarts og jernbanevirksomhet er konsentrert. Bombardier vil støtte berørte ansatte og vil gi dem ressurser til å hjelpe dem gjennom en overgang til andre jobber. Reduksjonene vil starte i de kommende ukene og vil bli gjennomført over en periode på to år. Gjennom 2016, forventer Bombardier å spare mellom 2,6 milliarder og 3 milliarder kroner skriver selskapet i pressemeldingen.

Fire hundre millioner

Bombardier er altså på vei til å gjnvvinne lønnsomheten. Bellmare sier at selskapet er engasjert i en grundig prosess som vil øke inntjening makt og kontantstrøm i løpet av de neste fem årene. Han henviser til en fersk ordre på 75 passasjerfly av typen CS 300 fra Air Canada som viser selskapets konkurranekraft. C-serien er det beste flyet i 100- til 150-seters klassen. Den viser et helt nytt design som gir lavere driftskostnadenefor , bedre komfort og som er de mest mest miljøvennlige fly i bransjen. Vi har nå en klar plan å gjøre Bombardier sterkere, konkluderte Bellemare. Bombardiers største svenske produksjonsanlegg ligger i Västerås og tilhører divisjon Propulsion og kontroller. De produserer høy spenning utstyr og strøm omformere for subway tog og regionale tog samt høyhastighetstog. Leveransene går til kjøretøy utbyggere over hele verden selv om de fleste av sine kunder er i Europa. Bombardiers 1936 ansatte i Sverige jobber i åtte svenske byer. Det norske oljefondet satser 383 millioner kroner i kanadiske Bombardier og eier 0,81 % av selskapet.

Tabellen nedenfor gir en oversikt over nedbemanning i Bombardiers ulike forretningssegment Kilde: Bombardier).

Business segment Targeted workforce reduction
Aerostructures and Engineering Services           2,500
Business Aircraft                                                         500
Commercial Aircraft                                                       0
Product Development Engineering, Aerospace     800
Transportation                                                          3,200
Total                                                                             7,000

Et tog fra svenske Bombardier på svenske skinner. Nå kan to tusen ansatte i Bombardier Sweden miste jobben( Foto: Wikipedia)
Et tog fra svenske Bombardier på svenske skinner. Nå kan to tusen ansatte i Bombardier Sweden miste jobben(Foto: Wikipedia)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*