Styeleder Carl-Henric Svanberg ønsker trolig superlønn for konsernsjef Bob Dudley i BP( Foto: Youtube)
Styeleder Carl-Henric Svanberg ønsker trolig superlønn for konsernsjef Bob Dudley i BP( Foto: Youtube)

BP-aksjonærer stemmer mot toppsjefens gigantiske lønnspakke. Lønnspakken på rundt 164 millioner kroner midt i oljenedturen har blitt møtt med sterke reaksjoner. Oljefondet stemte som ventet for lønnspakken sammen med det amerikanske investeringsselskapet BlackRock. BlackRock, Vanguard og Norges Bank stemmer for 6,92 prosent av stemmene i BP, og er største aksjonærgruppe. Oljefondet Kuweit er nest største eiergruppe etter oljefondet. Nordens Nyheter har forsøkt å nå styreleder Carl-Henric Svanberg i BP for å få en kommentar.

Fondet er løpegutter

Det norske fondet er løpegutter for de største eierne på de internasjonale finansmarkedene. Nesten 60 prosent av aksjonærene i oljeselskapet BP har stemt i mot toppsjef Bob Dudleys lønnspakke på 14 millioner pund i fjor, melder The Guardian. Staten pensjonsfond utland (Oljefondet) har investert 15 milliarder kroner i BP, med en eierandel på 1,81 prosent.Torsdag tilhørte fondet mindretallet under det som omtales som ett av de største opprørene noensinne på en britisk generalforsamling. 14 milloner pund tilsvarer rundt 164 millioner kroner med dagens kurs. Dudleys lønn steg med 20 prosent fra året før, ifølge The Guardian.

– Etter en grundig vurdering stemte vi for forslaget, opplyser kommunikasjonsrådgiver Marthe Skar i Oljefondet til DN. Hun tilføyer at det er verdt å legge til at fondet i forkant av generalforsamlingen har adressert selskapets avlønningspolitikk og vil fortsette å følge opp med selskapet. Lønnspakken er blitt møtt med stor kritikk ettersom selskapet sliter i oljenedturen og har varslet at 7.000 ansatte må gå. Dudley vil fremdeles få utbetalt en stor andel av pakken, skriver The Guardian. Samtidig vil avstemningen tvinge selskapet til å svare for aksjonærenes reaksjoner, skriver avisen.

Ja til superlønn

DN skrev i fjor sommer at Oljefondet ofte sier ja til superlønninger. Det ble da undersøkt hva fondet stemmer når lønn, bonus og aksjepakken til de 100 best betalte amerikanske sjefene skal stemmes over. Fondet stemte mot lønnen i ni prosent av sakene og ja i 91 prosent, viste undersøkelsen. Styreleder Carl-Henric Svanberg, tidligere konsernsjef i IT-konsernet Ericsson, og styreleder i det svenske Volvo-konsernet( ikke personbiler), og er vant til skyhøye lønninger og høye honorar for styremedlemmer.

Bob Dudley får trolig superlønn uansett( Photo Pat Sullivan AP
Konsernsjef Bob Dudley i BP får trolig superlønn uansett( Foto: Pat Sullivan AP)

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Pingback: Her er verdens største investorgruppe • Nordic News

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*