President Joe Biden signing the American Rescue Plan( Photo: Associated Press)

WASHINGTON (AP) – Det er ikke ofte en president får alt han ber om, men det er det som skjedde.President Joe Biden ønsket 1,9 billioner dollar for å hjelpe landet med å klatre ut av koronaviruskrisen i fjor, og demokratene i kongressen leverte.

Den amerikanske redningsplanen var proppet med leiehjelp, skatterabatter, direkte betalinger og penger til å distribuere vaksiner som nettopp var blitt tilgjengelige. Mindre enn to måneder etter at Biden tiltrådte, var det et håpefullt tegn på at han kunne oppfylle kampanjeløftet sitt om å få Washingtons ofte tømmermaskineri til å fungere igjen. Det kan godt vise seg å ha vært litt av begge deler.

Årsdagen for avtale

Fredag var årsdagen for Bidens signering av den amerikanske redningsplanen, og andre årsdagen for Verdens helseorganisasjons erklæring om at koronaviruset hadde blitt en global pandemi. Når vi ser tilbake, forsvarer administrasjonstjenestemenn hjelpepakken som et nødvendig skritt for å isolere økonomien og fremme et nasjonalt oppsving, og de peker på historisk lav arbeidsledighet nå som bevis på deres suksess.

«Takk Gud for at du gjorde det,» sa Biden til House-demokratene under et caucus-retrett fredag ​​i Philadelphia. «Få lovverk, ingen overdrivelse, i amerikansk historie har gjort mer for å løfte dette landet ut av en krise enn det du gjorde.»

Men arven til lovgivningen er mer komplisert enn den opprinnelig så ut. Avhengig av hvem som forteller historien, er det enten Bidens første suksess eller en felle han satte for seg selv.

«Når vi ser på hvor motstandsdyktig og rettferdig utvinningen har vært i møte med delta-, omicron- og nå militærkonflikt i Europa, ser den strategien allerede klok ut,» sa Gene Sperling, en Biden-rådgiver som ble benyttet for å overvåke implementeringen av lovgivningen.

Brøkdel gikk til Pandemien

En brøkdel av regningens utgifter ble brukt til direkte bekjempelse av pandemien, inkludert kjøp av sprøyter og behandlinger, støtte til test- og vaksinasjonssteder, og behandling av de som er infisert med viruset som har drept mer enn 959 000 i USA.

Resten var ment å stoppe statlige og lokale myndigheter, lindre smerten ved tap av jobber og pumpe penger inn i amerikanske lommebøker.

Kritikere sier at det sistnevnte settet med retningslinjer har drevet opp prisene ved å stimulere forbrukernes etterspørsel i en tid da forsyningskjedene ikke klarte å henge med, noe som tapte momentum fra demokratiske anstrengelser for å vedta generasjonsskifter som utvidede utdanningsprogrammer, subsidiert barnepass og økonomiske insentiver for kamp. Klima forandringer.

«Spillet var at det ville skape en suksess som ville få folk til å ønske å gjøre mer,» sa Jason Furman, en Harvard-professor og tidligere økonomisk topprådgiver for president Barack Obama. «Men det bidro til inflasjon som gjorde at folk ønsket å gjøre mindre», skriver Associated Press fra Washington.

However, the program picked up steam last summer, and more than $25 billion has been distributed in 4.1 million payments. Treasury officials estimate that 80% of the money went to low-income tenants. The rest of the money is expected to be spent by the middle of this year.

Less than expected

Peter Hepburn, a research fellow with the Eviction Lab at Princeton University, said evictions in 2021 were about half of what they would have been in a normal year, suggesting that 1.36 million evictions were prevented. Even though the nationwide eviction moratorium expired last summer, evictions were down 33.1% in January and 27.7% in February. He called it a “pretty stark accomplishment.”

Sperling pointed to the rental assistance program as an example of how the rescue plan will pay dividends into the future because evictions are the kind of setbacks that can derail American families for years. «Preventing deeper harms is going to pay serious benefits, not just in terms of the longer term economy but also basic human well-being and dignity,” he said, according to Asssociated Press.

(Translation into Norwegian: Erik Heming)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*