I en tid med økende levekostnader sørger Arbeiderpartiet for at alle barn, uavhengig av familiens økonomi, skal få ta del i fellesskapet. Vi senker maksprisen i barnehage med 1000 kroner i måneden over hele landet, skriver Tonje Brenna i en artikkel i Nordens Nyheter like før valget . Brenna er som nestleder i Ap. en mulig kandidat som kan overta ledelsen i partiet etter neste Stortingsvalg.

Dette betyr at det fra 1. august 2024 vil koste maks 2000 kroner å ha ett barn i barnehagen. Med søskenmoderasjon vil en familie kunne ha 2 eller flere barn i barnehagen samtidig og aldri betale mer enn 3400 kr. Dermed vil en familie med to barn nå spare 23 000 kroner årlig, sammenlignet med 2021!

I de mest spredtbygde kommunene (hele 189 kommuner – se listen her), vil maksprisen bli halvert til 1500 kroner. Samtidig er det fortsatt gratis for alle barn i Nord-Troms og Finnmark.

Prisen går ned og deltakelsen går opp. Dette er et historisk løft for foreldre, barn og felleskapet, som vi prioriterer fordi samfunnet vinner på at flest mulig barn går i barnehage. Sammen med gratis kjernetid i SFO for 1. og 2. klassinger bidrar dette til at våre minste kan leke og utvikle seg i fellesskap, uavhengig av familiens økonomi.

Elever skal lære med både hode og hender

Dagens skole har alt for mye stillesitting og alt for lite variasjon og praktisk læring. Skoler over hele landet mangler ressurser til utstyr og måter å lære på der barna bruker både hode og hender.

Vi tar grep, og vil bruke 120 millioner kroner på mer praktisk og variert læring for 5.–10. trinn! Med denne satsningen på praktisk utstyr gjør vi den norske skolen mindre teoritung og mer inkluderende. Dette vil skape en mer variert skole der elevene lærer mer og lærer bedre.

Det vil være opp til kommunene å avgjøre hvilket utstyr de selv velger å bruke pengene på, men som en illustrasjon er 120 millioner kroner nok til 9 000 sløydbenker, 63 000 symaskiner, eller 120 000 mikroskoper. Regjeringens satsing vil med andre ord muliggjøre mye praktisk læring., skriver kunnskapsminister Tonje Brenna, nestleder i Arbeiderpartiet.

Kan være en av kandidatene

Veteraner i Arbeiderpartiet mener partiledelsen må gå i seg selv etter valgresultatet mandag, skriver Dagsavisen.

Vadsø-ordfører Wenche Pedersen sier til VG at Jonas Gahr Støre ikke bør være statsminister til valget i 2025. Selv greide Ap i Vadsø å beholde posisjonen og fikk en oppslutning på 34 prosent. Andre steder gjorde partiet sitt dårligste valg på lang tid.

Pedersen er klar på at hun mener Ap ikke er tjent med at Støre får prøve seg i nok et valg.

– Vi kaster ikke statsministre etter valg i Arbeiderpartiet, men han er nødt til å legge opp en strategi for hvordan vi skal få til overgang til ny ledelse etter landsmøtet neste gang, sier hun.

Partiveteran Thorbjørn Berntsen (88) har vært statsråd og nestleder tilbake på 1990-tallet. Han sier til Nettavisen at partiet ikke har greid å nå de unge velgerne

– Vi har ikke noe vinnerlag for øyeblikket, og da må vi se på laget, svarer han på spørsmål om partiledelsen bør vurderes fram mot valget i 2025.

Til Dagbladet sier Berntsen tirsdag morgen:

– Vi bør droppe dette opplegget med Senterpartiet, det blir så uklart. De politiske skillelinjene forsvinner jo. Isteden bør Ap vise fram høyre-venstre-aksen i norsk politikk. Jeg mener vi egentlig burde satse på en opposisjonstilværelse sammen med SV og Rødt.Ikke siden 1924 har Arbeiderpartiet gjort et dårligere valg enn i år. Og for første gang siden da er Høyre Norges største parti.

Foto: Kunnskapsminister Tonje Brenna og nestleder i Arbeiderpartiet er fotografert av Ilja S. Hendel.


Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*