Azets har i dag publisert resultatene fra årets første Azets Barometer, den første i en serie av tre rapporter per år, som kartlegger hundrevis av bedrifter for å identifisere trender knyttet til selskapenes økonomiske tilstand og utsikter, finansielle resultater, og potensielle trusler og muligheter. CEO Chris Horne er fotografert av Azets.

Azets Barometer gir innsikt i det nåværende og fremtidige forretningsklimaet gjennom perspektivet til ambisiøse SMB-er, gründerselskaper, eierstyrte og familieeide virksomheter i de markedene som Azets betjener i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia og Irland.


Overordnede funn:

  • Generelt er bedriftene forsiktig optimistiske for det kommende året, med en gjennomsnittlig optimisme på 5,6 av 10.
  • Halvparten (50%) av respondentene i alle regioner vurderte sitt nivå av optimisme til en score på 6 eller høyere, med Irland (7,4) og Danmark (6,9) som de mest optimistiske.
  • Omsetning/inntekt (6,1), fortjeneste (5,8) og antall ansatte (5,5) forventes å øke de neste 12 månedene, med sterkt fokus på strategisk investering i digitalisering (6,4), cybersikkerhet (6,3) og bærekraftspraksiser (6,1).
  • Økonomisk og geopolitisk usikkerhet er de største bekymringene i alle regioner, hver med en score på 5,7.
  • Nesten 1 av 5 bedrifter (17%) viser ingen interesse for etterfølgerplanlegging, gjenspeilet i en moderat gjennomsnittsscore på 5,1.
  • Generelt mener bedriftene at landets skatteregime hemmer deres ytelse i vekst (4,8), innovasjon (4,9), bærekraft (4,9) og rekruttering (4,8).


Azets Barometer avdekker en forsiktig optimisme blant bedriftene, med en gjennomsnittsscore på 5,6 av 10. Mellomstore bedrifter (100-249 ansatte) er mest optimistiske med en gjennomsnittsscore på 6,7, og optimismen øker med økende bedriftsstørrelse.

Undersøkelsen avslører en tydelig sammenheng mellom bedriftsstørrelse og økonomisk tillit. Lavere mellomstore bedrifter (50-99 ansatte) scorer 6,6, mens øvre mellomstore bedrifter viser sterk økonomisk optimisme på 7,0.

Økonomisk og geopolitisk usikkerhet (begge 5,7) oppleves som de største utfordringene, men undersøkelsen viser ingen akutt alarm over andre utfordringer det kommende året, inkludert rekruttering og å beholde talentene (4,9), overholdelse av regelverk (4,5), operasjonelle problemer (4,4) og teknologiadopsjon (4,3).

Covid-19, den største bekymringen i alle regioner i tidligere undersøkelser gjennomført i 2021 og 2022, fikk en samlet score på 3,3, noe som reflekterer en tilpasning til dens virkninger og et skifte i fokus på andre utfordringer.

En av de største konsekvensene av Covid-19 var overgangen til hjemmekontor, der større bedrifter rapporterer om mer positive erfaringer. Mikro- og småbedrifter, med scoringer på 5,4 og 5,5, ser overgangen som nøytral eller svakt positiv. I motsetning til dette ser de mindre mellomstore (6,4) og de større mellomstore bedriftene (6,8), samt selskaper med høyere omsetning (£10 millioner til £49,9 millioner på 6,2 og £50 millioner til £99,9 millioner på 7,3), betydelige fordeler med fjernarbeid, sannsynligvis på grunn av bedre ressurser og infrastruktur.

Når det gjelder fremtidig planlegging, viser rapporten at større selskaper er mer involvert i etterfølgerplanlegging. Bedrifter med en omsetning på £0 til £0,99 millioner har en lav gjennomsnittsscore på 3,3, noe som antyder begrenset fokus, noe som øker gradvis og toppunktet på 7,0 for selskaper med omsetning mellom £50 millioner og £99,9 millioner. Denne trenden antyder at mindre bedrifter og de med lavere omsetning kanskje ikke prioriterer eller har ressurser for etterfølgende planlegging, noe som understreker et vekstområde. Større organisasjoner, som anerkjenner dens viktighet, integrerer etterfølgende planlegging mer effektivt i strategien sin, og understreker behovet for at mindre bedrifter planlegger for fremtidig ledelse for å sikre motstandskraft og kontinuitet.

Bedt om å vurdere landets skatteregimes evne til å fremme eller hemme selskapets ytelse, mener generelle respondenter at landets skatteregime hemmer deres ytelse på områder som vekst, rekruttering og beholde ansatte, innovasjon/FoU og bærekraft.

Både vekst og rekruttering/beholde ansatte fikk en score på 4,8, noe som indikerer bekymringer om skattepåvirkninger. Innovasjon/FoU og bærekrafts initiativer fikk en score på 4,9, noe som reflekterer lignende oppfatninger. Den generelle oppfatningen er at skatteregimene, som ikke oppfattes som svært negative, heller ikke fremmer vekst eller innovasjon i noen grad.

Små bedrifter er mer sannsynlig å føle seg straffet av landets skatteregime. Undersøkelsen avslører at synspunkter på virkningen av et lands skatteregime varierer betydelig mellom forskjellige bedriftsstørrelser og omsetning. Større selskaper og de med høyere omsetning ser generelt på skattesystemet som mer gunstig for virksomheten, med score opp til 6,3, noe som antyder en støttende holdning. På den annen side oppfatter mikro- og småbedrifter, med scoringer mellom 3,8 og 4,9, skatteregimet som moderat hemmende, spesielt på områder som vekst og innovasjon.

Denne trenden strekker seg til omsetningsanalyse: bedrifter med lavere omsetning scorer rundt 4,0, noe som indikerer en oppfattet negativ innvirkning, mens de med omsetning over £50 millioner scorer over 6,0, og finner skattemiljøet mer gunstig, spesielt for bærekraft og innovasjon.

Disse resultatene antyder at mens større bedrifter med rikelig ressurser navigerer mer effektivt gjennom skattepolitikk, kan mindre bedrifter oppleve denne politikken som mer utfordrende, noe som påvirker veksten og strategiene deres.

Små bedrifter sliter også med å implementere selv grunnleggende bærekraftsinitiativer. Mikrobedrifter og de med lavere omsetning fokuserer hovedsakelig på grunnleggende bærekraftsinitiativer, med 38% i begge kategorier som vedtar disse praksisene. Imidlertid er deres deltakelse i avanserte bærekraftstiltak lav (6% for mikrobedrifter og 4% for den laveste omsetningskategorien), og en betydelig del forfølger ingen bærekraftsinitiativer (35% og 42% respektivt).

I motsetning til dette er større bedrifter, som de større mellomstore bedriftene og selskaper med høy omsetning (£100 millioner+), mer involvert i avanserte bærekraftsanstrengelser (21% og 27% respektivt), med færre som ikke deltar i det hele tatt (2% og 10%). Denne trenden indikerer at større eller høyere omsetningsselskaper mer sannsynlig vil og er i bedre stand til å investere i omfattende bærekraftspraksiser, noe som antyder en ressursulikhet der mindre bedrifter kan mangle kapasitet eller bevissthet for omfattende bærekraftstiltak.

Chris Horne
, konsernsjef i Azets, sa:

«Jeg er glad for å presentere resultatene fra vårt første Azets Barometer i 2024. Som en topp ti-rådgivnings-, compliance- og outsourcing-gruppe i Nord-Europa, med fokus på å bistå ambisiøse bedrifter, hjelper Azets Barometer oss å slå på trommen på vegne av gründere, eierstyrte og familieeide selskaper som blir underbetjent av de tradisjonelle store regnskapsfirmaene.

«Azets Barometer gjenspeiler oppfatningen til mer enn 1600 bedriftsledere, og avdekker en gjennomsnittlig økonomisk utsiktscore på 5,6 som indikerer en forsiktig optimisme med en blanding av håp og realisme om pågående utfordringer for det kommende året. Resultatene fra undersøkelsen viser at bedriftene har hull i sin etterfølgerplanlegging, bevissthet om cybersikkerhet og bærekraftsinitiativer, samtidig som det er klart at skattesystemene generelt anses å være hemmende for vekst og innovasjon.

«Utfordringene er mye mer uttalt i mindre og mellomstore bedrifter, som er blodet i den europeiske økonomien. Dette viser at voksende bedrifter nå mer enn noensinne trenger spesialrådgivning mot en bakgrunn av komplekse økonomiske og geopolitiske bekymringer. Vi er stolte av vår evne til å forstå og imøtekomme behovene til disse selskapene gjennom å levere personlig service understøttet av teknologi, levert av vårt team av eksperter i hvert ledd av våre markeder.»

Se de fullstendige resultatene fra Azets Barometer januar 2024 via vårt interaktive Dashboard her: Azets Barometer | dagens og fremtidens forretningsklima.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*