CEO Laurence D.Fink i BlackRock er med i kulissene når amerikanere kjøper svensk medisinsk IT-software ilund( Foto: Bloomberg)
CEO Laurence D.Fink i BlackRock Inc. er med i kulissene når amerikanske  Progenic kjøper medisinsk IT-software i Skåne( Foto: Bloomberg)

(Lund, Sverige)Amerikanske Progenics Pharma kjøper det svenske medical softwareselskapet EXINI Diagnostics. Progenics Pharmaceuticals (NASDAQ: PGNX) byr på Sverige-baserte EXINI Diagnostics AB i universitetsbyen Lund i Skåne. Selskapet utvikler programvareløsninger for medisinsk beslutningsstøtte basert på bildeanalyse. Største eier i Progenicser er Federal Global Investment med 19,4 prosent. Oljefondets amerikanske partner BlackRock samarbeider med selskapene bak Progenic. Norges Banks Norges BanksInvestment Management er en av BlackRocks største eiere,skriver Nordic News. Oppkjøpet er interessant som en del av debatten om Oljefondet bør ta større finansiell risiko,og etablere et eget teknologifond..

Medisinsk Software

CEO Mark Baker sier til Nordens Nyheter at man med denne fusjonen kan vudereutvikle produkter som forandrer måten vi diagnostisere, overvåke og behandle kreft på. EXINIs kompetanse innen software design for bildeprodukter er uvurderlig som verktøykasse for å diagnostisere prostatakreft med dataprogrammer. Dermed underletter selskapet behandlingen for leger og pasienter. Progenics med BlackRock på eiersinden, kjøpe alle EXINI s aksjer for og legger sju millioner dollars i potten, et bud som er enstemmig er godkjent av Progenics ‘styre. EXINI Diagnostics AB (publ) tilbyr avanserte løsninger for medisinsk beslutningsstøtte til sykehus over hele verden. Systemet er basert på avansert bildeanalyse av kunstig intelligens tolker medisinske digitale bilder og gi diagnostiske forslag. Således fungerer systemet som beslutnings støtte for diagnostisering legen. EXINI arbeider med produkter for diagnostisering av hyppige endemiske sykdommer som kreft, koronar hjertesykdom, demens og Parkinsons sykdom. EXINI er notert på NASDAQ OMX First North og har ca 1000 aksjonærer.

Anbefales enstemmig

Styret i EXINI har enstemmig anbefalt aksjonærene å akseptere EXINI Progenics offentlige tilbudet.Progenics Pharmaceuticals har hovedkvarter i Tarrytown i New York og har femtisju ansatte. Svensken Sven Magnus Aurell er administrerende direktør i EXINI Diagnostics AB, med eksamen FRA Uppsala Universitet. Progenics Pharmaceuticals Inc har overtatt alle aksjer i EXINI å Progenics for et verdelag på 57,9 millioner svenske kroner og representerer en premie på: ca 93 prosent i forhold til EXINIs sluttkurs på 1,63 per aksje på Nasdaq First North Stockholm. Tilbudet er betinget av at Progenics blir eier av mer enn 90 prosent av det totale antall aksjer i EXINI, skriver det amerikanske selskapet i en pressemelding

Redeye er rådgiver

Styret, vil etter skriftlig anmodning fra Progenics, gjennomføre en begrenset due diligence i forbindelse i forbindelsemed tilbudet. Selskapets hovedeier, Bo Håkansson og relaterte selskaper, som representerer om lag 30,7 prosent av stemmene i EXINI har forpliktet seg til ugjenkallelig å akseptere tilbudetom å selsge sine aksjer til Progenics.Styret har i forbindelse med tilbudet utnevnt Redeye som finansiell rådgiver. Styrets erklæring er basert på en samlet vurdering av en rekke faktorer som styret har ansett relevante i vurderingen.  Styret har analysert Tilbudet ved hjelp av metodene som normalt brukes for vurderingen av offentlige tilbud, herunder påslaget i forhold til aksjekursen, EXINIs verdsettelse i forhold til sammenlignbare noterte selskaper og sammenlign fusjoner og oppkjøp, børs forventninger om EXINIs kursutvikling og styrets vurdering av EXINIs langsiktig verdi basert på forventede fremtidige kontantstrømmer.  En fusjon med Progenics vurderes for EXINIs vegne innebærer langsiktig satsing for å etablere et selskap som kan få stor betydning i kampen mot  prostatakreft. Kontantdelen av tilbudet representerer en betydelig premie for EXINIs aksjonærer, sier CEO Magnus Aurell i EXINI DIagostics, til Nordens Nyheter.

Svenske BoHåkansson er største eier i det svvenske IT-selskapeet Exini Dianostics i Skåne. Han selger sine aksjer tilamerikansere( Foto: Exini)
Svenske Bo  Håkansson er største eier i det svenske IT-selskapeet Exini Dianostics i Skåne. Han selger sine aksjer til  amerikanske Progenics( Foto: Exini & Partners)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*