Partileder Ulf Kristersson vant første valgduell(Foto: Moderaterna)

Den svenske høyrelederen Ulf Kristersson (Moderata samlingspartiet) vant en overlege seier i den nest siste valgdebatten onsdag i SVT 1. Han sa at de borgerlige partiene i Sverige var enige i alle de viktige spørsmålene. På den rødgrønne siden er de røde og de grønne partiene uenige om nesten alt. Svenske velgere følger ikke lenger den norske modellen, men går nå for en boregerlig valgseier, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.

Samtidig var ytre høyepartiet Sverigedemokratene vinnere i den seneste svenske valgmålingen, der SD(Sverigedemokratene) er Sveriges største borgerlige parti. Men i TV-titternes øyne var høyrsidens leder Ulf Kristersson den selvskrevne vinneren i kveldens debatt på SVT TV 1. Først fredag får vi den brede partidebatten som gir oss en pekepinn om i hvilken retning valget i Sverige går 11. september Vil det brunstripede SD-partiet kunne få en ministerpost eller to , dersom det blir borgerlig eier. Ulf Kristersson sier trolig ja som den pragmatiske poltiisker han tross alt er.

Borgerlig valgseier

Hva er det som gjør at det heller mot borgerlig valgsier i Sverige? Det segregerte samfunnet med skyting over hele Sverige må det settes en stopper for. Her har Ulf Kristersson på høyresiden vært klinkende klar. Statsminister Jonas Gahr Støres klare tilbakegang med en oppslytning gor Arbeiderpartiet på 19 %. mens tidligere statsminister Erna Solberg får mer enn 32 prosent stemmene, gjør at Sverige trolig ser til Norge foran Riksdagsvalget den 11. september 20. Dersom Moderata Samlingspatiet og Sverigedemokratene danner regjering, får trolig SD en eller kanskje to ministre sersom valget tilsier dette. En situasjon der SD blir største borgelige parti, er det ikke gitt at Jimmy Åkesson(SD) blir ny svensk statsminister.

Følger ikke Norge

Dersom valget i Sverige viser hvor elendig samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet Norge har vært., blir det borgerlig valgseier. Senterpartiet i Sverige(C) er dessuten et vingleparti, som kan stemme for hva som helst. Bortsett fra kjernekraft, som partiet først nå må erkjenne er mer reelt enn noen gang før. I Sverige innser man at det var ern bommert å legge ned kjernekraften. Den er nå på full fart tilbake igjen. Tidligere rikskansler Angela Merkel må også erkjenne at det var en feil å legge ned kjernekraften. Her har den franske preidenten Macron mye å gå på, fordi Frankrike er kjernekraftstormakten i Europa. Vi husker alle den svenske borgerlige «Alliansen», der de borgerlige partiene skulle rede Sverige fra årelang «sosialistisk misdrift». Tidligere statminister Olof Palme fikk mye av skylden for dette, mens det var den borgerlige statsminister Reinfeldt(M) som slapp inn for mange flyktningene i Svriege ved en fatal feiltagelse i 2015.

Hvorfor svensk valgseier

Hele 500.000 velgere skal ha byttet parti i Sverige foran dette valget. Sverigedemokratene har fått en ny stor tilførsel av velger fra Moderaterna, men Centerpartiet har mistet mange velger til andre partier. Mange av mine beste venner i Sverige( 40 års samvær)stemmer på Sverigedemokraene(SD) selvom de er medlemmer av høyrepartiet Moderata Samlingspartiet. Dette er selsvsagt et stor proble, som man ikke kommer til livs med uten en lang periode om politkk og etikk, skriver Nordens Nyheter i en debattartikkel.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*