Inflasjonsraten i Sverige etter KPIF (Konsumprisindeks med fastrente), det vil si endringen fra samme måned i fjor, var på 9,7 prosent i september 2022. Dette er en økning fra august da inflasjonen var 9,0 prosent. Månedsendringen fra august til september var 1,1 prosent.

– Høyere strømpriser og høyere priser på mat og alkoholfrie drikkevarer påvirket inflasjonen i september, sier Caroline Neander, prisstatistiker i Statistisk sentralbyrå.

Økende rentekostnader bidro med 1,2 prosentpoeng til inflasjonen ifølge KPI, som utgjorde 10,8 prosent
Fortsatt bred prisøkning på mat og alkoholfrie drikkevarer
Strømprisene var om lag 54 prosent høyere i september i år enn for ett år siden

Drivstoffprisene falt i september
Inflasjonsraten i henhold til KPIF eksklusiv energi steg fra 6,8 prosent i august til 7,4 prosent i september
– Inflasjonsraten etter KPI var høyere enn ifølge KPIF på grunn av de økte boliglånsrentene. Den effekten er fjernet fra KPIF. Ellers er de to målingene like, sier Caroline Neander, prisstatistiker i Statistisk sentralbyrå.

Strømprisene fortsetter å stige
KPIF steg med 1,1 prosent fra august til september. I tilsvarende periode i fjor steg prisene med 0,5 prosent.

Den månedlige endringen ble påvirket av at strøm- og drivstoffprisene steg i september. Det var en bred prisøkning på mat og alkoholfrie drikkevarer. Blant matvarene var det brød og andre kornprodukter som steg mest i pris. Prisen på kaffe hadde også stor innvirkning.

Prisene på klær og sko gikk også opp, noe som er sesongmessig normalt. Prisene på møbler og rekreasjon og kultur steg og hadde en positiv innvirkning på månedsskiftet.

Prisøkningene ble motvirket av blant annet fallende priser på drivstoff og andre kostnader for kjøretøy.

Tabellen nedenfor viser månedlige endringer og bidrag til KPIF for varene og tjenestene med størst bidrag til månedsendringen i september 2022. Resultatene rapporteres per COICOP-gruppe, som er den offisielle klassifiseringen for husholdningenes forbruksutgifter.

(Kilde: Statistika Centralbyrån i Stockholm. Oversetter Erik Heming)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*