Ordfører Fabian Stang opplever mest forurensning i Norden(Foto:Høyre)
Ordfører Fabian Stang opplever mest forurensning i Norden(Foto:Høyre)

 

 

Undersøkelser gjort i 14 nordiske byer viser at bilister taper mye på køsitting i biler.

I rushtrafikken er det selvfølgelig mye verre. Dette skriver Teknisk Ukeblad, og legger til at bilister i Oslo må ofre 53 ekstra prosent om morgenen og hele 67 prosent mer om ettermiddagen. Det blir en del stress og sene middager av slikt. Verst er det i Stockholm, hvor bilistene må regne med 30 ekstra minutter til og fra jobb. Oslo kommer på andre plass.

 1. Stockholm – 30
 2. Oslo – 24
 3. Stavanger – 23
 4. Trondheim – 22
 5. Århus – 21
 6. Turku – 21
 7. Helsinki – 21
 8. Bergen – 20
 9. København – 19
 10. Uppsala – 18
 11. Gøteborg – 17
 12. Malmø – 14
 13. Odense – 12
 14. Tampere – 12

Mange av dem som kjører rundt med en GPS fra Tomtom i bilen er med på å måle hvor fort trafikken beveger seg. Enheten sender melding tilbake hvor bilen er og hvor fort det går. Når mange nok gjør det kan Tomtom sentralt beregne hvordan det står til med trafikken i sanntid. Poenget er selvfølgelig å gi bilisten råd om hvordan de skal unngå de verste køene og finne en annen og raskere rute til målet.

Bruker trafikkdata

Men slike data har også en merverdi. De kan brukes av trafikkplanlegger og til å utarbeide rapporter om hvordan det står til i den enkelte by. Tomtom utgir det de kaller en Traffic Index og den viser at tre av de meste trafikkbelastede byene i Norden er norske.

Det er ikke et mesterskap hvor det gjelder å vinne, men både Oslo, Stavanger og Trondheim utmerker seg.

– I Oslo er 36 minutter av én times biltur i gjennomsnitt en forsinkelse. En pendler med 30 minutters reisevei taper i snitt 86 timer per år. Kun Stockholm er verre, med tilsvarende tall på 37 minutter og 87 timer, sier Norge-sjef for TomTom Tore Bjørnsengen, ifølge Teknisk Ukeblad.

Listen er basert på GPS-data fra Tomtom. Foto: dittoslo.no
Listen er basert på GPS-data fra Tomtom. Foto: dittoslo.no

 

Bronsevinner er Stavanger, hvor 32 minutter av en times biltur er forsinkelser. Og Stavanger er attpåtil en liten by i nordisk sammenheng.

Det står verre til i Stavanger enn i København.

 

 

 

 

 

Verre på småveiene

Tomtoms trafikkdata kan også avsløre at det ikke alltid hjelper å prøve seg på småveier. I Oslo har hovedveiene 20 prosent trafikkbelastning, mens de mindre veiene er 27 prosent belastet. I Bergen er forholdet enda verre.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*