Den norske militærøvelsen Cold Response har lang historie og finner sted i Nord-Norge hvert annet år. Takket være NATO-utvidelsen med Finland og etter hvert Sverige, utvider vi nå øvelsen til et Nordic Response. Statsminister Jonas Gahr Störe og president Alexander Stubb er her fotografert av Forsvaret.

Over 20 000 soldater fra 13 land deltar på øvelsen. Av disse vil cirka 10 000 være på land, og de vil være de mest synlige under øvelsen. Deltakerne kommer fra Belgia, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Norge, Spania, Storbritannia, Sverige, Tyskland og USA.

Øvelsen får sitt tyngdepunkt i det nordlige Norge, Sverige og Finland samt i tilhørende luftrom og havområder. Særlig stor aktivitet blir det på sjøen med over 50 påmeldte ubåter, fregatter, korvetter, hangarskip og ulike amfibiefartøy.

I luften deltar over 100 kampfly, transportfly, maritime overvåkningsfly samt allierte CH43 Super Stallion, Merlin, Cobra og Osprey.

På bakken skal tusenvis av soldater forsvare og beskytte nordisk territorium med ulike artillerisystemer, stridsvogner, beltevogner og andre landfartøy.

Finlands president Alexander Stubb möter statsminister Jonas Gahr Störe i Finnmark onsdag 7. mars. De to skal besøke Nato-øvelsen Nordic Response i Alta-området, ifølge Statsministerens kontor. Her deltar styrker fra bl.a Sverige, Finland og Norge. I øvelsen deltar forövrig rundt 20.000 soldater fra 13 land, og den foregår hovedsakelig i de norske delene av Norge, Sverige og Finland og tilhør luft- og havområder.

Stubbs første offisielle utenlandsbesøk går til Sverige 23. og 24. april, ifølge nyhetsbyrået STT. Sverige og Finland har som kjent samarbeidet om forsvarssaker i flere år. Sveriges medlemsskap i NATO formaliseres i löpet av kort tid.

Lederen for det ungarske parlamentet har signert ratifiseringen av Sveriges NATO-medlemskap. Men presidenten må også skrive under.26. februar stemte Ungarns parlament ja til Sveriges NATO-medlemskap. Den avgjørelsen er nå signert av parlamentets fungerende speaker Sandor Leszak, melder Reuters.

Nordic Response viser at NATO har en tydelig evne, vilje og styrke til å forsvare sitt territorium og sin nordlige flanke. Gjennom alliert samhandling viser vi at alliansen kan operere effektivt og forent for å ivareta vår felles sikkerhet.

NATO er bærebjelken for Norges sikkerhet. Derfor er det viktig for Norge at allierte styrker trener jevnlig i våre områder. NATO-styrker trenger dessuten kontinuerlig erfaring og kunnskap om å operere i det kalde, arktiske klimaet hos oss.

Med Finland og snart Sverige som allierte naboer, bidrar øvelsen til tettere nordisk integrasjon i rammen av NATO. Øvelsen styrker dessuten det operative totalforsvarssamarbeidet i de nordiske landene, noe som gir bedre samarbeid i fred, krise og konflikt. Tettere operativt samarbeid i Norden styrker NATOs evne til å forsvare Norden.

Nordic Response er en defensiv og transparent øvelse, og den gjennomføres i tråd med internasjonalt avtaleverk og forpliktelser, skriver Forsvaret i en pressemelding..

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*