Ungarns statsminister Viktor Orbán har hatt en samtale med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Orbán bekrefter at Ungarn støtter Sveriges NATO-søknad og ber parlamentet stemme «så snart som mulig». Først må president Recep Tayyip Erdogan nå signere dokumentet. Men det er ingen grunn til å tro at Erdogan drar ut på dette. Når begge trinnene er fullført, sender Tyrkia ratifiseringen til USA. Dermed er alt klart fra tyrkisk og ungarsk side. Tyrkia kjöpe et fvil örtitall jagerfly av typen F-16, og den amerirkanske kongressenmå godkjenne dette, skriver Nordens Nyheter.

Den tyrkiske nasjonalforsamlingen godkjenner Sverige som nytt medlem av NATO tirsdag. Den svenske regjeringen har ennå ikke tatt stilling til om statsminister Ulf Kristersson skal reise til Ungarn for å møte statsminister Viktor Orbán. Eventuelle diskusjoner om svensk NATO-medlemskap er ikke aktuelt.

– Jeg ser ingen grunn til å forhandle i denne situasjonen, sa utenriksminister Tobias Billström (M) til den svenske avisen Dagens Nyheter tirsdag. Utenriksminister Billströms svar til Ungarns statsminister Victor Orban, er ifölge Sveriges Radios nyhetsmagasin Ekot, at «han ikke ser at det er noe mer å forhandle om.» Nå gjenstår det bare at Ungarn også godkjenner Sverige som nytt medlem i NATO.

Joe Biden kan etter det Nordens Nyheter erfarer, ha fått til et kampflysalg som en måte å løse Tyrkias blokade av svensk Nato-medlemskap på. Sveriges TV 4 melder tirsdag at det tyrkiske parlamentet vil behandle spörsmålet om Sveriges medlemskap i NATO idag. Ungarske myndigheter vil også vurdere en avstemning i sporsmålet.

Paul Levin, som forsker på Tyrkia i Utrikespolitiska Institutet i Stockholm sier til svensk TV 4 at han venter en lösning i spörsmålet denne uken. Statsminister Victor Urban i Ungarn har tatt kontakt med den svenske regjeringen. Ninni Andersson i det svenske regjeringskansliet har fotografert Tobias Billström på konferansen Folk och Forsvar nylig.

Tyrkias parlamentsvalg i juni ble fulgt av noen begivenhetsrike måneder. Det regjerende AK-partiet mistet sitt flertall og det pro-kurdiske HD-partiet nådde over den parlamentariske grensen for første gang. I 2015 arrangerte det svenske utenrikspolitiske instituttet en diskusjon om den raske politiske utviklingen i Tyrkia med nasjonale og internasjonale konsekvenser. Terrorangrep tilskrevet ISIS drepte hundrevis i Suruc og Ankara, og våpenhvilen mellom PKK og tyrkisk militær ble avsluttet med vold fra begge sider. Tyrkia gikk med på bruken av sin Incirlik-militærbase av USA og sluttet seg dermed ytterligere til NATO-koalisjonen. Etter at koalisjonssamtalene stanset, gjenvunnet AKP flertallet ved gjenvalget 1. november. Hva kan vi forvente av Erdogan, PKK, ISIS og andre sentrale aktører? Har Tyrkia fortsatt en rolle som demokratisk innflytelse i regionen? Hva betyr den nåværende situasjonen for tyrkiske forhold til Europa?

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa mandag igjen at han vil gå med på å slippe Sverige inn i Nato. I den amerikanske Kongressen har det lenge vært motstand mot å selge F-16-fly til Tyrkia.

Amerikanske kampfly til Tyrkia var ikke en del av avtalen der Recep Tayyip Erdogan ga grønt lys til Sveriges Nato-søknad, understreker Jens Stoltenberg.

– Det er en beslutning som må tas av USA, sier Natos generalsekretær på spørsmål fra NTB i Vilnius om hvorvidt Tyrkia skal få kjøpe F-16-fly fra USA.Tyrkia har vært tydelig på at det ikke har vært noen forbindelse mellom Sveriges Nato-søknad og ønsket om å kjøpe F-16, påpeker han.

– Jeg ønsker velkommen all dialog mellom Tyrkia og USA om F-16, men det er ikke en del av avtalen vi inngikk , sier generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO. TV 4 melder at det trolig kan være t fra USA om at man vil godkjenne salg av F-16 til Tyrkia dersom president Erdogan får med seg parlamentet og sier ja til svensk medlemskap i NATO denne uken.

Foto; Generalsekretær Jens Stoltenberg er fotografert av NATO. Foto: Ulf Kristersson og statsminister Orban er tatt av EPA.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*