Arkitekt Gudmund Stokke tegner verdens største flyplass(Foto.Nordic)
Arkitekt Gudmund Stokke tegner verdens største flyplass(Foto.Nordic)

Det norske arkitektselskapet Nordic vant ifjor oppdraget med å tegne det som kan bli verdens største flyplass i Istanbul. Nordic er også med på med på å tegne Norges største passivhus når kapasiteten på Oslo lufthavn fordobles. Selv om stadig mer miljøvennlige bygg ennå er et stort lerret å bleke, ligger norske arkitekter, ifølge Nordic-sjef Gudmund Stokke, foran på miljø.Nordens Nyheter hadde første reportasje om flyplassen i Istanbul 6. mai 2013.

I konkurranse med åtte andre arkitektkontorer er Nordic Office of Architecture, tidligere Narud Stokke Wiig Arkitekter og Planleggere, valgt ut il å utvikle en masterplan og en design for det som foreløpig heter Istanbul New Airport som skal erstatte den allerede pressede Atatürk-flyplassen øst for byen, skriver Dagens Næringsliv.

Eventyrlig ordre

– Det er jo litt eventyrlig å havne i denne posisjonen, uttaler partner og daglig leder Gudmund Stokke til Nordens Nyheter.90 millioner passasjerer skal håndteres årlig når første trinn av den nye flyplassen etter planen skal stå ferdig i 2019. Ved siste fase noen 10-år senere er det snakk om 150 millioner passasjerer som er overlegent mest i verden. Til sammenligning vil Oslo Lufthavn ta i mot 35 millioner passasjerer årlig når utbyggingen av den nye terminalen er ferdig.

Spesialist på flyplasser

Nordic har i en årrekke vært spesialister på å tegne moderne flyplasser og står blant annet for den nye Terminal 2 på Gardermoen. Arkitektselskapet har også tegnet flyplassen i indiske Hyderabad. Men flyplassprosjektet i Istanbul tar kaka. Terminalbygget blir på en million kvadratmeter som er det største byggeprosjektet i Tyrkias historie. Anslagsvis 150.000 kvadratmeter blir shoppingarealer som skal sørge for inntekter til flyplassen. Til åpningen vil det være tre rullebaner som økes til seks, opplyser DN.I følge Nordens Nyheter inviterte Nordic med seg de britiske arkitektene og flyplassekspertene Grimshaw til å bli med på det presenterte forslaget. Også Haptic Architects er involvert i gruppen.
Hvem som vil få de senere fasene av jobben som detaljtegning vil bli avgjort på et senere tidspunkt. Men Gudmund Stokke sier til Dagens Næringsliv at Nordic ønsker å konkurrere om disse fasene også.Stokke vil ikke opplyse i detalj hva oppdraget er verdt for selskapet.

– Men det er et betydelig omfang hvis det blir slik vi håper det skal bli, sier han.

Nordic Architecture skal utvide Gardermoen International Airport(Foto:Nordic/Grims.)
Nordic Architecture skal utvide Gardermoen International Airport(Foto:Nordic/Grims.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*