Oljeljefondet har investert nær en milliard kroner i tjue kinesiske selskaper i skatteparadiset Cayman Island, og har eierandeler i tre mindre selskaper på Jomfruøyne, hvorav ett er kinesisk. De fleste kinesiske foretakene på Cayman Islands er holdingselskaper, og NBIM har investert 3, 2 milliarder i 52 ulike selskaper på Cayman Islands, skriver Nordens Nyheter. 

 

I de statlige kinesiske oljeselskapene CNOOC Ltd.og Petrochina Ltd., har det norske oljefondet investert små beløp i forhold til investeringene i kinesiske selskaper i de velkjente skatteparadisene Cayman Islands og jomfruøyene. NBIM satser 158 millioner med en eierandel på 0,03 % i CNOOC, mens man bare satser 7 millioner i petrochina med en eierandel på null prosent.Her er noen av Norges Banks investeringer på Jomfryøynene og Cayman Islands der NBIM er kilde med tall for beholdningsverdier inn i 2013. Tallene kan dermed være endre når fondet legger frem nye tall i mars.

Styreleder Jason Nancun Jiang
Styreleder Jason Nancun Jiang

Nest størst i forsikring

CNinsure Inc. driver forsikring og forsikringsmegling i Kina der oljefondet eier 7,8 prosent, som nest største aksonær. CNinsure Brokerage Business Group har RMB 100 millioner i kapital og hovedkontor i Beijing. Selskapet er regisert i skatteparadiset Cayman Islands og har planer om å utvikle seg til en global ledende forsikringsmegling selskapet i fem år. CNINSURE INC er det første selskapet i USA NASDAQ (NASDAQ) notert på forsikringsvirksomhet, har blitt den ledende merkevaren i Kina. NBIM satser 134 millioner norske kroner.

Kinesisk aluminium

China Hongquiao er en aluminiumsprodusent registert på Cayman Islands der oljefondet har investert 340 millioner kroner, men bare eier 1,98 prosent. I China Yuongda Automobile Holdings har fondet investrt 134 millioner kroner og eier 1,53 prosent. I China Chaidan Holdings har NBIM investert 69 millioner kroner med en eierandel på 2,87 prosent.

Satser på medier

Focus Media Holding er et annet kinesisk selskap som hevder å operere den største reklame nettverk i Kina med digital signage-skjermer, og eier landets største Internett reklamebyrå. Selskapet er registert på Cayman Islands Det norske Oljefondet eier 3,99 prosent av selskapet. Oljefondets gjennomsnittlige eierandel i selskapene på Cayman Islands er langt høyere enn i USA. det kinesiske digital media-selskapets styreformann og administrerende direktør Jason Nanchun Jiang i verdsetter selskapet til ca $ 3670 millioner ifølge Dow Jones Newswire. Amerkanske Carlyle Group and FountainVest er største eiere med 19.7% mens Citic Capital har 9.8% mens oljefondet har 3,99 % og China Everbright 2.2%,

Nettverk av selskaper

Toppene i PetroChina og det statlige, kinesiske oljeselskapet CNOOC har et helt nettverk av selskaper i skatteparadiser, viser lekkede dokumenter i den britiske avisen The Guardian. Torsdag skriver avisen at også toppene i de store, kinesiske oljeselskapene PetroChina og China National Offshore Oil Comapany (CNOOC) står oppført i de lekkede dokumentene som eiere av selskaper på De britiske jomfruøyene. Opplysningene går frem av dokumenter lekket til International Consortium of Investigative Journalists, skriver The Guardian.

Gjemmer unna penger

Kinesiske myndigheter avviser ifølge NTB rapportene om at landets elite gjemmer unna formue i skatteparadiser. En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet,Qin Gang, mener det er vanskelig å se logikken i rapporten, og antyder at den er blitt laget med onde hensikter. Norges Bank uttaler seg aldri om enkeltselskaper utover informasjon om beholdningsverdier en gang i året. Nordens Nyheters tall hentet inn i Norges Bank viser beholdningsverdier fra desember 2012, og først i mars 2014 legger Norges Banks Investment Management frem tall for 2013. Redaksjonen i Nordens Nyheter tar derfor forbehold for endringer

Fins ikke bevis

Guardian understreker at det ikke finnes bevis for at selskapene som er avdekket er brukt av oljeselskapene eller toppsjefene for å skjule ulovlige handlinger, men skriver at hemmeligholdet rundt disse selskapene gjør at formålet med dem fremstår som høyst uklart. Kun et fåtall av selskapene som omtales i dokumentene er imidlertid rapportert inn i selskapenes årsrapporter, og selskapene har ikke svart på avisens spørsmål om den fulle listen av tilknyttede selskaper er rapportert til kinesiske myndigheter, slik kinesisk lov krever. Flere kinesiske selskaper benytter seg at selskaper i skatteparadiser til sine internasjonale operasjoner, og selskapene ønsker også å omgå et innfløkt kinesisk byråkrati, skriver Aftenposten. Nordens Nyheter understreker at ingenting tyder på at det foreligger noe kriminelt i de selskapene der Norges Bank har eierandeler. Det understrekes også at oljefondets satsing i skatteparadisene er finansinvesteringer, og ikke direkte investeringer, bortsett fra i CN Insure Inc., der oljefondet er nest største aksjonær med en eierandel på noe under ti prosent, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*