Det var ventet at resultatet i Hydros viktige primærmetall-divisjon ville tynge lønnsomheten i tredje kvartal. Dette forretningsområdet står for produksjonen av ferdig aluminium og inkluderer de norske smelteverkene. Men lønnsomheten ved Hydros smelteverk overrasket positivt onsdag.

Hydro slår analytikernes forventninger med nær 600 millioner kroner. Resultatet innen primærmetall var bedre enn selv den mest optimistiske analytikeren hadde ventet. luminiumsgiganten Hydro la onsdag morgen frem sine resultater for tredje kvartal. Rapporten viser at konsernet som helhet fikk et underliggende driftsresultat på 2,68 milliarder kroner i kvartalet. Dette er kun noe svakere enn i foregående kvartal, skriver Dagens Næringsliv.

Verdens beste på aluminium

Etter fjorårets oppkjøp av Sapa, verdens ledende selskap på ekstrudering av aluminium, har Hydro nå betydelig virksomhet i alle deler av verdikjeden for aluminium. Selskapet markerer starten på det nye kapittelet i sin 112 år lange historie med å fornye og modernisere profil og logo, etter en involverende prosess blant 35.000 ansatte over hele verden i løpet av det siste året. Onsdag legger Hydro frem et svakere resultat for tredje kvartal.

– Vi er fortsatt det samme verdidrevne selskapet som ble stiftet i Norge for over hundre år siden. Det har ikke endret seg, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

– Vår nye visuelle identitet reflekterer endringen Sapa har skapt i selskapet vårt, med virksomhet i nye globale markeder og regioner og mer enn 20.000 nye kolleger. Nå hemmer amerikansk toll på aliminium Norsk Hydro.

Norge går altså til sak mot USA på grunn av toll på stål og aluminium, og mener USAs tilleggstoll på stål og aluminium er i strid med regelverket til Verdens handelsorganisasjon (WTO). USA innførte 23. mars tilleggstoll på visse stål og aluminiumsprodukter på henholdsvis 25 og 10 prosent for å beskytte egen industri. Tilleggstollen får Norge til å reagere.

– Vi mener at USAs tilleggstoll på stål og aluminium er i strid med WTO-regelverket. WTOs tvisteløsningsmekanisme er den ordinære måten å løse uenighet på når man ikke har nådd fram via konsultasjoner. mkring tvisten. Derfor har vi, sammen med EU og flere andre, i dag bedt WTO om å opprette et tvisteløsningspanel om USAs tilleggstoll, sier utenriksminister Ine Eriksen.

Analytikere bommet

Det skilte nær 1,1 milliarder kroner mellom det mest optimistiske (852 mnok) og det mest negative (-234 mnok) analytikerestimatet for resultatet i primærmetall. Hydro slo dermed forventningen til selv den mest optimistiske analytikeren i utvalget.

Til tross for krisen i Brasil var årets tredje kvartal mer lønnsomt enn fjorårets tredje kvartal da Hydro leverte et underliggende resultat på 2,45 milliarder kroner. Ifølge Hydro skyldes resultatbedringen høyere priser på alumina og aluminium. I tillegg er resultatet preget av positive valutaeffekter og sterkt bidrag fra forretningsområdet Energi.

Det har nå gått nær åtte måneder siden Hydro ble tvunget til å halvere produksjonen ved aluminaraffineriet Alunorte etter utslipp av ubehandlet regnvann og anklager om mer alvorlig forurensning. Produksjonskuttet har hatt store negative ringvirkninger og har blant annet ført til at også bauksittgruvene Paragominas og smelteverket Albras har vært nødt til å halvere produksjonen.

– Markedet for aluminium blir strammere, og vi forventer et underskudd i det globale markedet for primæraluminium i 2018, sier Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg i en børsmelding.Alunorte er verdens største aluminaraffineri og produksjonskuttet har ført til et kraftig prishopp på denne viktige ingrediensen i produksjonen av aluminium.

Analytiker Morten Normann i Carnegie peker også på høyere alumina-priser som den viktigste årsaken til resultatsvekkelsen i tredje kvartal. Carnegie venter at Hydro vil levere et underliggende driftsresultat på 2,08 milliarder kroner i kvartalet.

– Men det kan komme mange overraskelser fra bauksitt og alumina, som kan slå ut i begge retninger. Det er et stort og ulikt tidsetterslep på effektene av krisen i Brasil-virksomheten, og det er derfor litt vanskelig å spå, sier Normann ifølge Dagens Næringsliv.

Carnegie-analytikeren tror imidlertid ikke at resultatsvingningene i Brasil-virksomheten er det investorene vil legge mest vekt på.

– Tallene i seg selv blir nok ikke så viktig. Hydro-aksjen er nå et «waiting game» og det er viktigere dersom det blir gitt nye signaler om når man forventer å få lov til å gjenoppta full produksjon, sier Normann.

Han tror også at investorene vil ha oppmerksomhet på utviklingen innen Hydros nedstrømsvirksomhet knyttet til valsede og ekstruderte produkter.

Norge går til sak mot USA på grunn av toll på alumibium

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*