Warren Buffets selskap Berkshire Hathaway Inc. har fått 13 norske oljemilliarder i selskapet( Foto:Berkshire Hathaway)
Warren Buffets selskap Berkshire Hathaway Inc. har fått 13 norske oljemilliarder i selskapet( Foto:Berkshire Hathaway)

Oljefondet er på vei inn i Warren Buffets selskap Berkshire Hathaway Inc. Norges Banks Investment Management satser i skrivende stund 13 milliarder kroner i selskapet ifølge sentralbankens egne beholdstall for 2014. Men Norges Bank stemmer bare for 0,59 prosent, i tråd med hva som er vanlig på det amerikanske aksjemarkedet. Men sammen med den amerikanske partneren BlackRock, der NBIM satser 31,4 milliarder kroner(eier 7,1 %), er Buffets selskap aksjonær i The Coca Cola Company, storbanken JP MorganChase og et titall store amerikanske selskaper. Nå kjøper  Warren Buffet Kraft  Foods , eller Mondelez International, skriver Nordic News

Kjøper Freia og Marabou

Warren Buffet-eide Heinz kan komme til å sluke matvareprodusenten Kraft Foods for en pris over 40 milliarder dollar, som tilsvarer 310 milliarder kroner. Det brasilianske oppkjøpsfondet 3G Capital er ifølge Wall Streeet Journal,i samtaler med Kraft Foods om et mulig oppkjøp. Kjøpesummen ventes å være over 40 milliarder dollar ifølge den  amerikanske avisen. Fondet kjøpte Heinz for to år siden sammen med investor Warren Buffetts selskap Berkshire Hathaway Inc., og et eventuelt oppkjøp vil innebære en fusjon av de to matvareselskapene.

Et lite stykke Amerika

Det er ikke kjent om Buffett er involvert i transaksjonen. Han har imidlertid uttalt til Wall Street Journal at han samarbeidet med 3G Capital om «et annet vennligsinnet oppkjøp». Kraft Foods verdsettes til 37 milliarder dollar i markedet, og det ventes at kjøpesummen vil overstige 40 milliarder. Kraft eier blant annet sjokoladeprodusenten Freia i Norge,og den svenske sjokoladefabrikken Marabou. Tur-sjokoladen Kvikk-Lunsj, som produseres av Freia, kalles » et lite stykke Norge», noe som om kort tid kan bli » et lite stykke Amerika», når du skal i Holmenkollen neste gang.

Gift med John Kerry

For to år siden kjøpte Wallen Buffets selskap Heinz Company. Utenriksminister John Kerry er nemlig gift med Teresa Heinz er etterkommer etter grunnleggeren av Heinz-konsernet. Teresa Heinz Kerry hadde formue på mellom $ 750 millioner og $ 1.2 milliarder. allerede i 2003, og formuen er betydelig større etter salget av Heinz Company til Berkshire Hathaway for toårsiden. Dermed betaler Kerry og Heinz en betydelig inntektsskatt i Beacon Hill-området i Boston nord for New York. Heinz familien stammer fra Pittsburgh, og Maria Teresa Thierstein Simões-Ferreira ble født i Mosambik, på den tiden en koloni av den portugisiske imperiet. Heinz Tomato Ketchup er idag en global merkevare og selskapet er kjent som ketchupprodusenten HJ Heinz Company, som altå eies av Warren Buffets selskap Berkshire Hathaway Incorporated. Warren Buffets selskap har også nære relasjoner til JP Morgan Chase med Jamie Dimon som direktør, og et titall andre selskaper. BlackRock med oljefondet som dominerende minoritetsaksjonær, er nå med på eiersiden i Berkshire Hathaway.

Nytt  konsernnavn

Kraft Foods har byttet navn til Mondelēz International Inc. som er et amerikansk matvarekonsern med hovedkvarter i Illinois. Selskapet er notert på New York-børsen, og ble en del av Dow Jones Industry Average. Kraft Foods var tidligere en del av Altria Group (Philip Morris), som også var majoritetseier i Kraft Food til 2008 hvor aksjonærene fikk aksjer direkte i Kraft Foods.Mondelēz International er medlem av Standard & Poors 500, NASDAQ-100 og Dow Jones Sustainability Index, og er forhandlingspart for Berkshire Hathaway. Dermed  eies Friea og Marabou av Mondelez Nordic,  før det romanske navnet Mondelez forsvinner for  godt, skriver  Nordic News i en analyse.

 

CEO Jamie Diamon i JP Morgan er en av Warren Buffets medspillere gjennom  forbindelsen til erkshire Hathaway Inc., skriver Nordens Nyheter. Foto: JP Morgan Chase)
CEO Jamie Diamon i JP Morgan er en av Warren Buffets medspillere gjennom forbindelsen til erkshire Hathaway Inc., skriver Nordens Nyheter. Foto: JP Morgan Chase)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*